Διατροφική «επιβίωση» στην Αγγλία ως φοιτητής.

images_areider.jpg

Τα πιο γνωστά supermarket είναι τα εξής:

ASDA, SAINSBURY’S, SAFEWAY, TESCO

όλα έχουν συμβατικά αλλά και βιολογικά (organic) προϊόντα. Σε μερικά μπορείτε να κάνετε ψώνια μέσω internet και delivery στο σπίτι σας.

Ώς φοιτητής πλέον μπορεί να μην έχεις αρκετό χρόνο να ετοιμάσεις τα γεύματά σου. Όμως πρέπει να μάθετε μερικές εύκολες συνταγές για αρχάριους έτσι ώστε να γλιτώσετε τα delivery που σίγουρα επιβαρύνουν την υγεία σας, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και φτωχά σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Από την Ελλάδα καλό θα είναι να πάρετε ελαιόλαδο (λόγω κόστους), μέλι και ταχίνι, μαστίχα και 1 μικρό μπουκαλάκι ΜΕΤΑΞΑ (ανακουφίζει τον στομαχόπονο και ζεσταίνει από το κρύο).

Βασικά τρόφιμα που πρέπει να αγοράσετε

    μακαρόνια,
    ντοματοχυμό,
    φρούτα (όχι χυμούς),
    λαχανικά (υπάρχουν όλα τα είδη φρέσκα, από όλο τον κόσμο και όλο τον χρόνο), αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα προϊόντα,
    τυριά υπάρχουν όλα τα είδη ,
    το κάθε supermarket παράγει τα δικά του τυριά (κίτρινα) που είναι αρκετά νόστιμα και οικονομικά,
    γάλα υπάρχει το φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη και το μακράς διαρκείας UHT.

Καλό είναι να τρέφεστε σύμφωνα με την μεσογειακή διατροφή για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα όπως χαμηλό αιματοκρίτη, αυξημένη χοληστερόλη και σάκχαρο, πέτρα στα νεφρά κ.α

Αυτό σημαίνει πως κρέας πρέπει να τρώτε 1 φορά την εβδομάδα σε μικρομερίδα εκτός και αν έχετε ήδη χαμηλό αιματοκρίτη και αποθήκες σιδήρου.  Γλυκά εβδομαδιαία και προτιμότερα είναι αυτά που έχουν φρούτα και ξηρούς καρπούς μέσα (εκτός και αν έχετε αλλεργία). Πουλερικά και ψάρια 1 -2 φορές την εβδομάδα, γαλακτοκομικά καθημερινά (3 μερίδες), φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 την ημέρα) και δημητριακά (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί κ.α) καθημερινά (8-11 μερίδες).
Μην ξεχνάτε συχνά και μικρά γεύματα, αρκετό νερό (εμφιαλωμένο) και καθημερινή άσκηση τουλάχιστον 30’ περπάτημα είναι το κλειδί.
Πατάτεςa το αγαπημένο φαγητό των περισσοτέρων. Καλό θα ήταν όταν δημιουργήσετε παρέες να αγοράσετε όλοι μαζί ένα σακί πατάτες και να το μεριδοποιήσετε έτσι ώστε να αποφύγετε τις προτηγανισμένες (που σίγουρα είναι πιο φτηνές). Συνήθως τα ψώνια γίνονται εβδομαδιαία και η παρέα μοιράζεται το ταξί.

    Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμάτε κρασί. να ξέρετε ότι η υπερβολική και χρόνια κατανάλωσή του έχει επιπτώσεις στο συκώτι, το οποίο αργεί να δείξει σημάδια βλάβης, όταν όμως αυτό γίνει δεν υπάρχει επιστροφή.
    Υπάρχει το φαγητό της καντίνας του πανεπιστημίου, τα fast food και το pub food. Συνήθως είναι καλό αλλά φυσικά τα λιπαρά είναι υδρογονωμένα (πολύ επιβλαβή).

Παρακάτω είναι μια λίστα με φαγητά που έχουν χαμηλές θερμίδες για όσους  θα ήθελαν να μην ξεφύγουν τον πρώτο καιρό (μέχρι να οργανωθούν στην κουζίνα τους).

ΕΥΚΟΛΕΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

        burrito chicken con queso  280 Kcal και σαλάτα πράσινη ελεύθερα
        Burger King cheeseburger 380 Kcal και σαλάτα πράσινη ελεύθερα
        Pizza Hut 2 pcs cheese 411 Kcal και σαλάτα πράσινη ελεύθερα ή σαλάτα με μακαρόνια και ζαμπόν 1 φλ και σαλάτα πράσινη ελεύθερα
        Chicken teriyaki breast 176 kcal και σαλάτα πράσινη ελεύθερα
        Chicken nuggets 4 pcs 198 kcal + barbeque σως 58 kcal και σαλάτα πράσινη ελεύθερα
        Subway sandwiches a 250-300 kcal
        Subway club sandwicha 246 kcal
                 >>     hama 234 kcal
                  >>     roast beefa 245 kcal
        subway salad BLT a 140 kcal
                      >>          club a  126 kcal
                       >>         ham a 116 kcal
                        >>        tuna a 356 kcal
        Subway- Garden salad 84 kcal
        Subway- chunky chicken salad 164 kcal
        McDonalds French fries small 200 Kcal .

Καλό θα ήταν να αναμειχθείτε με παιδιά από άλλες χώρες και εθνικότητες, να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που σας δίνεται να ζείτε σε μια χώρα πολυπολιτισμική και να μάθετε καινούριες συνταγές και γεύσεις. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι παγκοσμίως γνωστή και εφαρμόζετε στις περισσότερες παθήσεις με μεγάλη επιτυχία.

Πηγή : http://mynutritherapy.com