Υπάρχει φαρμακευτικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία;

images_aobesity.jpg

Υπάρχουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις από γιατρούς και διαιτολόγους με σκοπό να ενισχυθεί ο ρυθμός απώλειας βάρους σε παχύσαρκα άτομα. Όταν ένας άνθρωπος είναι παχύσαρκος, δηλαδή έχει Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30 kg/m2 και δεν καταφέρνει να χάσει βάρος μόνο με διατροφή και άσκηση, τότε μπορεί να χορηγηθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως υπάρχει παράλληλα και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, όπως υπέρταση, διαβήτης ή υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, τότε η φαρμακευτική αντιμετώπιση συστήνεται και σε άτομα με χαμηλότερο ΔΜΣ.

Η βασικότερη φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται την τελευταία δεκαετία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η ορλιστάτη. Η συγκεκριμένη ένωση μπλοκάρει την απορρόφηση μέρους του λίπους που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής, δρώντας τοπικά στον γαστρεντερικό σωλήνα. Το θετικό της ορλιστάτης είναι ότι απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό (<2%), συνεπώς δεν δημιουργεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Μία ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να εμφανίσει είναι η στεατόρροια (λιπώδη κόπρανα) η οποία όμως μπορεί να αποφευχθεί εάν γίνει καλός έλεγχος του προσλαμβανόμενου λίπους. Άλλες φαρμακευτικές ενώσεις που είχαν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της απώλειας βάρους είναι ουσίες που δρουν ως αναστολείς της όρεξης ή/ και προάγουν την κατανάλωση ενέργειας, όπως η σιβουτραμίνη και η ριμοναμπάντη, ωστόσο είχε φανεί πως ορισμένα εξ’ αυτών εκδήλωναν σημαντικές παρενέργειες. Τα τελευταία έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες, συνεπώς η χρήση τους περιορίστηκε.

Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς έχει καλύτερα αποτελέσματα;
Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και της στάσης απέναντι στο φαγητό έχει φανεί ότι αποτελεί τη βάση για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και κυρίως για τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Φαίνεται λοιπόν ότι άτομα για τα οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση φαρμάκων για τη μείωση του βάρους, επωφελούνται ακόμη περισσότερο όταν η φαρμακευτική αγωγή συνδυάζεται με αλλαγή της διατροφικης συμπεριφοράς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη φαρμάκων σε μια συμπεριφοριστική προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει την απώλεια βάρους τόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα όσο και σε βάθος χρόνου. Ο συνδυασμός λοιπόν των δύο αυτών μεθόδων βοηθά τα άτομα με παραπανίσια κιλά αφ’ ενός να ελέγξουν καλύτερα τα ερεθίσματα που σχετίζονται με το φαγητό αφ’ ετέρου να ρυθμίσουν ορισμένες οργανικές παραμέτρους, όπως είναι το ποσοστό του διατροφικού λίπους που απορροφάται από τον οργανισμό.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr