Κάπνισμα: επηρεάζει την αρτηριακή πίεση;

images_akapnisma2.jpg

Το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο αποτρέψιμο παράγοντα για καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρο θάνατο. Αυτά που θα διαβάσετε στη συνέχεια μπορεί να σας παραξενέψουν, αλλά το μήνυμα που εξ’ αρχής πρέπει να λάβετε, είναι απλό. Δεν πρέπει να καπνίζετε, διότι το κάπνισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια (πχ έμφραγμα, εγκεφαλικό) καθώς και με καρκίνο.

Τι σχέση έχει το κάπνισμα με την «πίεση»;
Σχετικά με την αρτηριακή πίεση, έχει βρεθεί με επιδημιολογικές μελέτες πως το χρόνιο κάπνισμα σχετίζεται με μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης και ότι η επίπτωση της υπέρτασης είναι μικρότερη στους χρόνιους καπνιστές. Αυτό έχει μερικώς αποδοθεί στην παρατήρηση πως οι καπνιστές έχουν συνήθως μικρότερο BMI (δείκτη μάζας σώματος), σε σχέση με τους μη-καπνιστές.

Το οξύ κάπνισμα, παρ΄όλα αυτά, σχετίζεται με αύξηση της πίεσης της τάξης περίπου των 10mmHg Συστολικής και 7mmHg Διαστολικής σε υπερτασικά άτομα 15 λεπτά μετά το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου! Σε καπνιστές με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου, μπορεί να ανεβάσει την πίεσή τους κατά 20mmHg!

Με τη βοήθεια της 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης (ABPM), έχει φανεί πως οι καπνιστές με ήπια υπέρταση, έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα πίεσης από ότι οι μη καπνιστές.

Τι κίνδυνο διατρέχουν όσοι καπνίζουν και έχουν υπέρταση;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υπέρταση στους καπνιστές είναι δυσκολότερο να ελεγχθεί από ότι στους μη καπνιστές. Οι υπερτασικοί καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφραγγειακή υπέρταση καθώς και κακοήθη υπέρταση. Και ορισμένες κατηγορίες αντι-υπερτασικών φαρμάκων είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους καπνιστές.

Πως μπορεί να βοηθήσει η διακοπή του καπνίσματος;
Το κάπνισμα ανεβάζει την πίεση οξέως (δηλαδή για την περίοδο που καπνίζουμε). Αν διακόψουμε το κάπνισμα, η πίεσή μας συνήθως επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, εκτός και αν έχουν προκύψει μόνιμες βλάβες στα αγγεία ή στα ζωτικά όργανα. Στους χρόνιους καπνιστές έχει παρατηρηθεί μία πολύ μικρή μείωση της πίεσης, αλλά με το κόστος αυξημένων επεισοδίων θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια και καρκίνο.

Οπότε, αν καπνίζετε, διακόψτε το κάπνισμα άμεσα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Με την κατάλληλη υποστήριξη από το σπίτι, το κοινωνικό σας περιβάλλον και το γιατρό σας, μπορείτε να το πετύχετε.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr