Τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα;

images_kitaritida.jpg

Είναι η χαρακτηριστική σαν «φλούδα πορτοκαλιού» όψη του δέρματος, που οφείλεται σε επιφανειακές στρώσεις λίπους παγιδευμένου κάτω από το δέρμα, που φλεγμαίνεται, δημιουργεί συμφύσεις και καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που διατηρούν την φυσιολογική δομή της περιοχής.. Εμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, γλουτούς, μπράτσα, κοιλιά, ενώ δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την παχυσαρκία διότι εμφανίζεται και σε αδύνατες γυναίκες, όχι μόνο σε παχύσαρκες ή υπέρβαρες.

Κάτω από την επιδερμίδα υπάρχουν 3 στρώματα λίπους. Η κυτταρίτιδα δημιουργείται αρχικά στο επιφανειακότερο των τριών, που ονομάζεται υποδόριος λιπώδης ιστός και στην ουσία είναι λιπώδης ιστός (λιποκύτταρα). Ο υποδόριος λιπώδης ιστός, χαρακτηρίζεται από λιποκύτταρα τοποθετημένα σε τέτοιους «άβολους» συνδυασμούς που ευνοούν την εμφάνιση της. Σε αυτό το επιφανειακό στρώμα, η εναπόθεση λίπους και ο μεταβολισμός του, δεν επηρεάζεται από την διατροφή και την άσκηση, αλλά από τις ορμόνες.
 
Κάτω από τον επιφανειακό λιπώδη υποδόριο ιστό, υπάρχουν άλλα 2 στρώματα λίπους που συγκροτούν ένα χαλαρό δίκτυο ινών όπου και εκεί είναι δυνατόν να δημιουργηθεί κυτταρίτιδα, σε πιο προχωρημένα όμως στάδια. Σε αυτά τα στρώματα, η αποθήκευση λίπους και ο μεταβολισμός του προσδιορίζονται από γενετικούς παράγοντες (γονίδια), άλλα και από την διατροφή, την άσκηση  και τον γενικότερο τρόπο ζωής.
 
Οι βασικότεροι λόγοι εμφάνισης της κυτταρίτιδας :

    Κληρονομικότητα, γονίδια.
    Κακή διατροφή πλούσια σε λιπαρά που «γεμίζει» τα λιποκύτταρα αυτά με περίσσεια λίπους.
    Κάπνισμα,το αλκοόλ,το άγχος που αυξάνουν την φλεγμονή της περιοχής, με αποτέλεσμα την δημιουργία συμφύσεων που συμπλέκονται με τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος και προκαλούν την συσσωμάτωση και την καταστροφή τους.
    Η κακή μικροκυκλοφορία της περιοχής που σχετίζεται με έλλειψη κίνησης, άσκησης. Η περιοχή δεν αιματώνεται καλά, με αποτέλεσμα την παραπέρα αύξηση της φλεγμονής και άρα της κυτταρίτιδας.
    Η λήψη φαρμάκων που σχετίζονται με ορμόνες, όπως φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση, εμμηνόπαυση, κ.α.
    Η κακή κυκλοφορία της λέμφου στα σημεία της κυτταρίτιδας, που σχετίζεται με έλλειψη ελαττωματικού λεμφικού συστήματος (εκ γενετής), αλλά και με μειωμένη πρόσληψη νερού και άσκησης.
    Η παρουσία τοξικών ουσιών στα τρόφιμα, που καταναλώνονται μέσω της διατροφής . Ως γνωστών, ο λιπώδης ιστός έχει την ιδιότητα να συσσωρεύει τέτοιες ουσίες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονής και την δημιουργία κυτταρίτιδας.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/