Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από το Αλτσχάιμερ

images_awomanalts.jpg

Η νόσος του Αλτσχάιμερ πλήττει τις γυναίκες με χειρότερο τρόπο από ό, τι τους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι γυναίκες με τη συγκεκριμένη μορφή άνοιας βλέπουν τις γνωστικές τους ικανότητες να μειώνονται πιο δραματικά από ότι οι άνδρες που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο της ασθένειας.

Οι γλωσσικές δεξιότητες και η μνήμη επηρεάζονται επίσης πιο γρήγορα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης προηγούμενων ερευνών.

Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire πιστεύουν ότι η πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου.

Το ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εργάζονται από τις γυναίκες λόγω των παραδοσιακών ρόλων των φύλων μπορεί επίσης να σημαίνει ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη γνωστική «εφεδρεία», ενώ η επιρροή ενός γονιδίου που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ θα μπορούσε επίσης να φταίει, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση World Journal of Psychiatry.

Ο καθηγητής Keith Laws της Σχολής Ζωής και Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστήμιο του Hertfordshire, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, της εξέλιξης και της θεραπείας της νόσου.

«Για παράδειγμα, η γενετική προδιάθεση είναι δύσκολο να αλλάξει, αλλά πιο εύκολο να εντοπιστεί, η γνωστική εφεδρεία μπορεί να αλλάξει και με περισσότερες γυναίκες να εργάζονται σήμερα, μπορεί η επόμενη γενιά να υποφέρει λιγότερο από την ασθένεια. Συνεπώς, είναι θεμελιώδες να συνεχίσουμε την προσπάθεια να προσδιορίσουμε τον ρόλο της διαφοράς του φύλου ώστε να καταφέρουμε πιο ακριβείς διαγνώσεις και να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες θεραπείες».

Σχολιάζοντας τις θεωρίες της μελέτης για τους λόγους για τους οποίους η κατάσταση των γυναικών με Αλτσχάιμερ επιδεινώνεται γρηγορότερα από ό, τι των ανδρών, ο Δρ James Picket, επικεφαλής έρευνας της οργάνωσης Alzheimer’s Society, δήλωσε: «Όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε αν υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών με νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας».

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται μετά από μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η ημερήσια κατανάλωση ενός θρεπτικού ποτού θα μπορούσε να βελτιώσει τη μνήμη όσων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου ή και ακόμη και προληπτικά. Το Fortasyn Connect, το οποίο περιέχει λιπαρά οξέα, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, φαίνεται να μειώνει τη συρρίκνωση ορισμένων τμημάτων της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/