Κάθε πράγμα στον καιρό του… και τα λαχανικά στο πιάτο σας!

images_laxanika23.jpg

Όταν ψωνίζετε φρούτα και λαχανικά διαλέγετε αυτά που έχουν όλα το ίδιο μέγεθος, το ίδιο χρώμα και το ίδιο βάρος;

Δυστυχώς κάνετε την λάθος επιλογή διότι αυτά είναι που θα πρέπει να αποφεύγονται. Πιθανότητα η ανθρώπινη επέμβαση καθόρισε με απόλυτη ακρίβεια το πότε και με ποιο τρόπο θα γινόταν η ωρίμανση εις βάρος του φυσικού τρόπου εξέλιξης.

Τι κερδίζετε όταν γνωρίζετε την εποχή στην οποία είναι κατάλληλα «γινωμένο» και βρώσιμο ένα φρούτο ή ένα λαχανικό:

• Καταναλώνετε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες

• Λιγότερες χημικές ουσίες.

Τα τρόφιμα που βρίσκετε στην αγορά όταν δεν είναι η εποχή τους όπως για παράδειγμα το καρπούζι ή η ντομάτα τους χειμερινούς μήνες ενδέχεται να περιέχουν (λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας) χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.

• Εναρμονίζετε τη διατροφή σας με τον κύκλο ζωής του κάθε φρούτου ή λαχανικού δηλαδή με τον κύκλο της φύσης και τροφοδοτείτε το σώμα σας με όλα τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου.

• Απολαμβάνετε τη μέγιστη γεύση και τα αρώματα που μπορούν να σας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους.

• Βοηθάτε το περιβάλλον καθώς αυξάνεται η εντατική καλλιέργεια ειδών εποχής και μειώνεται η καλλιέργεια προϊόντων εκτός εποχής. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται εκτός εποχής χρειάζονται περισσότερα λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ενέργεια για να ευδοκιμήσουν με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη μόλυνση των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα προκαλώντας έτσι σημαντικές κλιματολογικές αλλαγές.

Ο πίνακας της εικόνας σχεδιάστηκε από τον WWF-Καλύτερη ζωή και απεικονίζει την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών της χώρας μας.

Αν θέλετε να δείτε τον πίνακα σε εικόνα υψηλής ανάλυσης σε μορφή pdf κλικάρετε στο link:

Είναι σημαντικό η διατροφή μας να συμβαδίζει με τη ροή των εποχών και των μηνών, καθώς έτσι προστατεύουμε την υγεία μας, την υγεία των παιδιών μας, το περιβάλλον, ακόμα και το πορτοφόλι μας!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος