Δεν έχει σημασία πόσο αργά πας… αρκεί να μη σταματάς!

images_treximo_arga.jpg

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το τρέξιμο για μόλις 5-10 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει όλες τις αιτίες που προκαλούν το θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο!

Και δεν είναι μόνο αυτό!

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τρέξιμο μεγάλης έντασης και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό!

Ευχάριστα λοιπόν, τα νέα για όσους δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης μεγάλης διάρκειας αλλά και για αυτούς που πίστευαν μέχρι τώρα, ότι η άσκηση για να είναι επωφελής θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα χρονοβόρα και επώδυνη.

Οι Αμερικανικές κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική άσκηση υπαγορεύουν στους ενήλικες υψηλής έντασης άσκηση, όπως το τρέξιμο, για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα. Αλλά η νέα μελέτη από το Iowa State University φέρνει νέα δεδομένα στον τομέα της άσκησης καθώς δείχνει ότι τα άτομα που τρέχουν με χαμηλή ταχύτητα για 5-10 λεπτά την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας ιδίως από καρδιακές παθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Duck-Chul “D.C” Lee, επίκουρο καθηγητή Κινησιολογίας στο Iowa State, δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά της στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Για τη μελέτη τους, ο Lee και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα δεδομένα από 55.137 ενήλικες μεταξύ 18 και 100 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για διάστημα 15 ετών. Η σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου και μέσω ιατρικού ιστορικού. Η ομάδα ανέλυσε επίσης τις αιτίες των θανάτων των συμμετεχόντων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, πριν εξετάσει το ποσό της εβδομαδιαίας άσκησης κάθε ατόμου.

Όπως αποδείχθηκε, το τρέξιμο θα μπορούσε να προσθέσει έως και 3 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής μας!

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 3.413 συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες, ενώ 1.217 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια. Από αυτούς το 24% έτρεχε σε εβδομαδιαία βάση.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρεχαν κάθε εβδομάδα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όλες τις αιτίες και 45% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρεχαν. Συνολικά οι δρομείς είχαν πιθανότητα να ζήσουν 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τους μη συμμετέχοντες σε αυτή τη δραστηριότητα!

Είναι γνωστό ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα αυξάνει το όριο ζωής αλλά το πιο ενδιαφέρον…

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μείωση των κινδύνων θνησιμότητας ήταν η ίδια μεταξύ των συμμετεχόντων οι οποίοι έτρεξαν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα και εκείνων που έτρεχαν περισσότερο από 3 ώρες την εβδομάδα. Ακόμη και εκείνοι που έτρεξαν 5-10 λεπτά την ημέρα σε αργή ταχύτητα μείωσαν σημαντικά όλα τα αίτια θανάτου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με τους μη συμμετέχοντες.

Ο επικεφαλής της έρευνας επισημαίνει ότι το τρέξιμο είναι μια πάρα πολύ καλή φυσική δραστηριότητα η οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερες δυνατότητες, φυσική κατάσταση και εξειδικευμένο εξοπλισμό για να επιτευχθεί. Όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα της έρευνας το σημαντικό είναι να γίνεται σε συστηματική βάση ενώ ακόμα και 10 με 15 λεπτά αρκούν για να επωφεληθούμε από αυτήν. Σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το προσδόκιμο ζωής και να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου από πληθώρα ασθενειών.

Και επειδή «παν μέτρoν άριστον», οι επιστήμονες μας λένε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους και να μην υπερβαίνουμε τις διεθνείς συστάσεις. Η πολύ μεγάλης έντασης αερόβια άσκηση μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες όπως ανεπανόρθωτες βλάβες στα οστά και τις αρθρώσεις καθώς επίσης συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακή προσβολή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology, η οποία έδειξε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του έντονου τρεξίματος σε μαραθώνιο και της καρδιακής επιβάρυνσης.

Η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί να παρακινήσει τους υγιείς ενήλικες αλλά και τα άτομα που έχουν υιοθετήσει έναν καθιστικό τρόπο ζωής να ξεκινήσουν μια ουσιαστική και εφικτή δραστηριότητα μικρής έντασης με αρκετά οφέλη, ένα από τα σημαντικότερα είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Τέρμα πια οι δικαιολογίες περί κούρασης και εξάντλησης από εσάς που αποφεύγετε την άσκηση. Ξεκινήστε με 10 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο καθημερινά και εξασφαλίστε τουλάχιστον 3 χρόνια ζωής και αντιγήρανσης!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος