Η κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη συνδέεται με την εμφάνιση καρδιοπάθειας

images_aanapsiktika.jpg

Πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών (συμπεριλαμβανομένων και των μη-ανθρακούχων αναψυκτικών) με την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων που απειλούν την υγεία μας.

Ένα από αυτά είναι και οι καρδιακές παθήσεις , η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία από τις πλέον δαπανηρές. Δυστυχώς , σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των Αμερικανών πίνουν τουλάχιστον ένα ποτήρι σόδα την ημέρα, ενώ η μέση κατανάλωση είναι 2,5 ποτήρια. Ενώ τα διαιτητικά ποτά είναι ευρέως διαδεδομένα στην Αμερική οι περισσότεροι Αμερικανοί συνεχίζουν να καταναλώνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά.

H σύνδεση καρδιακής νόσου και κατανάλωσης αναψυκτικών (όπως η διαιτητική σόδα) μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την αύξηση του σωματικού βάρους.

Στο μυαλό μας προφανώς, η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης. Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης με τη σειρά της επιφέρει την αναμενόμενη αύξηση βάρους και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρδιοπαθειών. Επίσης, συστατικά όπως το νάτριο που περιέχεται στα αναψυκτικά έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιακής νόσου.

Ωστόσο πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αναψυκτικών, από μόνη της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ακόμη και εν απουσία της αύξησης του βάρους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το University of Oklahoma Health Sciences Center σε 4000 άτομα ηλικίας 45-84 ετών, που δεν έπασχαν από κάποια μορφή καρδιοπάθειας διαπιστώθηκε ότι, οι γυναίκες που έπιναν δύο ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά καθημερινά είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα ζαχαρούχο ποτό την ημέρα. Επίσης, οι πρώτες εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά ενδοκοιλιακού λίπους και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δυο καταστάσεις που συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών. Ο κίνδυνος αυτός σύμφωνα με τους ερευνητές δεν αφορούσε μόνο παχύσαρκες γυναίκες αλλά και γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι λεπτές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου όταν καταναλώνουν υπέρμετρα ζαχαρούχα ποτά.
Τα εμφράγματα στους άντρες σχετίζονται με την κατανάλωση αναψυκτικών

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Health Professionals Follow Up Study, η οποία δημοσιεύθηκε το 2012 και αφορούσε περίπου 43.000 άνδρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα για περισσότερα από 22 χρόνια, έδειξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών (συμπεριλαμβανομένων των ανθρακούχων και μη ανθρακούχων αναψυκτικών) με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Στην έρευνα εξετάστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ποιότητα της διατροφής και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Όπως και στην παραπάνω μελέτη, όπου οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών μέσω της κατανάλωσης αναψυκτικών, έτσι και σε αυτήν την έρευνα αποδείχθηκε ότι, ακόμα και οι μη καπνιστές είχαν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, απλά και μόνο καταναλώνοντας αναψυκτικά σε σχέση με τους καπνιστές της έρευνας.

Επιπλέον , οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος της κατανάλωσης των ζαχαρούχων ποτών στην καρδιακή νόσο φαίνεται να είναι αθροιστικός. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξήθηκε 19 έως 25% για κάθε επιπλέον αναψυκτικό που καταναλωνόταν καθημερινά από τον πληθυσμό που έλαβε μέρος στην έρευνα.

Πάνω από το 1/3 των Αμερικανών έχουν κάποια μορφή καρδιοπάθειας, που συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση , υψηλή χοληστερόλη , έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων υπερβαίνει τα 272.000.000.000 δολάρια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερβαίνει τα 818 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 20 χρόνια σύμφωνα με Αμερικανικές μελέτες!

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού και να μειώσει σημαντικά το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Σκόπιμο, είναι να ενθαρρυνθεί η μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών σε όλες τις χώρες και σε όλες τις ηλικίες ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους όπου η αλόγιστη κατανάλωση αναψυκτικών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της υγείας τους. Συστήνεται η αντικατάσταση τους από τα πλέον ασφαλή και υγιεινά ροφήματα όπως είναι οι χυμοί φρέσκων φρούτων και το γάλα καθώς και συχνή κατανάλωση νερού 6 με 8 ποτήρια την ημέρα. Εκτός από ενυδάτωση τα ροφήματα αυτά προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό των παιδιών αλλά και τον δικό σας.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος