Αντιμετώπιση ρήξεων προσθίου χιαστού και αποθεραπεία

images_aisxio1.jpg

Είναι δυνατή η συρραφή και επούλωση  του σπασμένου πρόσθιου χιαστού;

Παρά τα όσα ξέραμε μέχρι τώρα  φαίνεται  πως ΝΑΙ, σε πολλές περιπτώσεις φρέσκων-πρόσφατων ρήξεων προσθίου χιαστού η επισκευή- συρραφή του κομμένου συνδέσμου είναι αποτελεσματική και δεν χρειάζεται  η ανακατασκευή του με τον παραδοσιακό τρόπο της λήψης μοσχευμάτων που γίνεται σήμερα. Νεότερες έρευνες  καταλήγουν πως η σταθερότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας για την επούλωση των μαλακών μορίων. Από τις δεκαετίες του 70 και 80 είχε γίνει αντιληπτό πως όταν για την αποθεραπεία  μιας ρήξης προσθίου  χιαστού χρησιμοποιήθηκε  συρραφή μαζί με μηχανική ενίσχυση με τη χρήση συνήθως ενός τένοντα τότε ο κομμένος χιαστός δεν εκφυλιζόταν αλλά κολλούσε ξανά στη θέση του. Η παρατήρηση αυτή μαζί με την σύγχρονη κατανόηση των μηχανισμών της επούλωσης οδήγησε στην σκέψη να χρησιμοποιηθεί σαν εσωτερικός σταθεροποιητής-νάρθηκας  (internalBrace) μέσα στο γόνατο ένα ισχυρό ράμμα (FiberTape) και παράλληλα  να ραφτεί  ο κομμένος χιαστός  πάνω στην μηριαία του έκφυση. Τα αποτελέσματα για τα περιστατικά που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι πολύ εντυπωσιακά.
Γρήγορη αποθεραπεία

Η επέμβαση είναι μικρότερης βαρύτητας συγκρινόμενη με την κλασική ανακατασκευή με χρήση τενόντιων  μοσχευμάτων. Οι ασθενείς  έχουν τα ενοχλήματα μιας απλής αρθροσκόπησης  και σε λίγες ημέρες αναλαμβάνουν πλήρως  δραστηριότητες. Ο χρόνος που χρειάζεται για αποθεραπεία μειώνεται  εντυπωσιακά αφού οι αθλητές ασθενείς επιστρέφουν στην ενεργό δράση σε 3-5 μήνες. Με τις παλαιότερες μεθόδους το διάστημα αυτό υπολογίζεται σε 6-9 μήνες. Παράλληλα αποφεύγονται τελείως προβλήματα από την περιοχή της λήψης του μοσχεύματος και δεν βλάπτεται το οστό στην περιοχή του γόνατος αφού δεν χρειάζονται μεγάλα οστικά τούνελ.  Σημαντικό προτέρημα επίσης είναι η διατήρηση της νεύρωσης και της αγγείωσης του φυσιολογικού χιαστού γεγονός που πιστεύεται πως θα έχει ευεργετική δράση στη λειτουργία του γόνατος. Ασθενείς  που έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο δηλώνουν ενθουσιασμένοι και νοιώθουν έτοιμοι να επιστρέψουν από τον τρίτο μήνα στην ενεργό δράση. Πραγματικά η μαγνητική τομογραφία στους τρεις μήνες μετά την επέμβαση δείχνει σχηματισμό κολλαγόνου στην περιοχή της συρραφής του μοσχεύματος.

Η τεχνική αυτή αν και δεν μπορεί να συμπεριλάβει όλες  τις ρήξεις του προσθίου χιαστού εντούτοις αναφέρεται σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, ίσως λίγο παραπάνω από τις μισές. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

    η ρήξη να είναι πρόσφατη
    Η περιοχή της ρήξης να βρίσκεται στην μηριαία έκφυση

Η προεγχειρητική Μαγνητική τομογραφία  βοηθά στο να προσδιοριστεί το σημείο της ρήξης προκειμένου να γίνει μια αρχική επιλογή των περιστατικών

Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις που η μέθοδος της συρραφής με τη χρήση του εσωτερικού νάρθηκα (InternalBrace) δεν είναι δυνατή και απαιτείται συνδεσμοπλαστική Προσθίου Χιαστού με χρήση μοσχευμάτων μια νέα μέθοδος η allinside φαίνεται να απαιτεί ελάχιστο μήκος μοσχεύματος και επομένως μόνο τον έναν τένοντα από τους οπίσθιους μηριαίους. Ο τένοντας αναδιπλώνεται και χρησιμοποιείται τετραπλός έτσι ώστε να γίνει φαρδύς. Tο οστό που αφαιρείται είναι το μισό από αυτό που καταστρέφεται με τον κλασικό τρόπο δημιουργίας των οστικών τούνελ. Το μόσχευμα του ενός τένοντα που χρησιμοποιείται λαμβάνεται από το πίσω μέρος του γόνατος με τομή μικρότερη των 2 εκατοστών γεγονός που ελαχιστοποιεί την βλάβη του σαφηνούς νεύρου που με την παλαιότερη μέθοδο λήψης των οπίσθιων μηριαίων ανέρχεται στο 50% των περιπτώσεων .

Η κατανόηση των μηχανισμών επούλωσης των ιστών, της εμβιομηχανικής, η βελτίωση των μεθόδων φυσικοθεραπείας οδηγούν τη στόχευση του χειρουργού σε πιο βιολογικές και ανατομικές χειρουργικές θεραπείες

Τελικά όσο λιγότερα κάνουμε στο χειρουργείο, όσο πιο πολύ προστατεύουμε τους ιστούς, όσο περισσότερο βοηθούμε το ίδιο το δυναμικό επούλωσης του οργανισμού να αναλάβει δράση τόσο καλύτερα και πιο αποτελεσματικά θα γίνονται τα χειρουργεία μας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/