Νέα αρθροπλαστική ισχίου

images_aisxio.jpg

Στην γνάθο για αντικατάσταση φθαρμένων δοντιών χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν διάφορα εμφυτεύματα από χρώμιο, κοβάλτιο, βιτάλιο, κεραμικό κ.λ.π. με “Prees Fit” ή κοχλιωτή στερέωση.

Από την δεκαετία του 1970 έως σήμερα καθιερώθηκε η χρήση μόνον των κοχλιωτών οδοντικών εμφυτευμάτων τιτανίου γιατί έδειξαν καλύτερη μόνιμη βιοενσωμάτωση και σταθεροποίηση. Το ίδιο και στην άρθρωση του ισχίου που το οστικό υπόστρωμα στην κοτύλη προσομοιάζει με αυτό της γνάθου τα νέας γενιάς κοχλιωτά εμφυτεύματα από τιτάνιο με λεπτά πτερύγια και τραχεία επιφάνεια δείχνουν άριστα αποτελέσματα διεθνώς όπως και στο δικό μας ορθοπεδικό κέντρο στο Ιατρικό Ψυχικού.

Στο ισχίο δυστυχώς άργησαν να καθιερωθούν τα νέα αυτά κοχλιωτά εμφυτεύματα τιτανίου γιατί τα παλαιά με παρόμοιο σχήμα αλλά με ανελαστική σύσταση και λεία επιφάνεια τύπου  Mittelmeiyer, Link, PCA κ.λ.π., χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης νέου οστού (osseointegration), που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως την δεκαετία του 1980, δεν είχαν καλά αποτελέσματα.

Όμως χάρις στον διάσημο τώρα καθηγητή της Βιέννης Zweymuller πολλοί ορθοπεδικοί διεθνώς και κυρίως όσοι είχαμε την τύχη να μαθητεύσουμε κοντά του γίναμε γνώστες των δυνατοτήτων των κοχλιωτών κοτυλιαίων προθέσεων τιτανίου που σχεδίασε.

Τα αποτελέσματα είναι απόλυτα συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα επιτυχημένα οδοντικά.

Φαίνεται ότι και στην αντικατάσταση της φθαρμένης κοτύλης στο ισχίο τα νέας γενιάς κοχλιωτά εμφυτεύματα τιτανίου με μόνιμη βιοενσωμάτωση θα χρησιμοποιούνται ευρέως στο μέλλον τόσο στις απλές περιπτώσεις όσο και στις περιπτώσεις συγγενούς δυσπλασίας ή χαμηλού εξαρθρήματος αρκεί και οι ορθοπεδικοί ισχίου διεθνώς να κατανοήσουν ότι τα νέα αυτά πολύ επιτυχημένα εμφυτεύματα τιτανίου δεν έχουν καμία σχέση με τις παλαιές βιδωτές κοτύλες…

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/