Παχαίνουν τελικά, οι υδατάνθρακες;

images_carbs.jpg

Έχεις ακούσει πολλά για τους υδατάνθρακες! Επώνυμες που τους αφορίζουν ως ό, τι χειρότερο στη διατροφή και fad diets που σε παροτρύνουν να τους “κόψεις μαχαίρι”. Είναι όμως πραγματικά οι υδατάνθρακες ο “εχθρός” για το τέλειο σώμα; Θα βοηθήσει πραγματικά, να χάσεις κιλά μια δίαιτα που μειώνει αυτή την ομάδα τροφίμων;

Στη συνέχεια, δίνουμε απαντήσεις και λύνουμε την… παρεξήγηση με τους υδατάνθρακες.

Τι είναι οι υδατάνθρακες;

Σκέψου το σώμα σου σαν μια μηχανή που για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η βασική πηγή ενέργειας λοιπόν του σώματος προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Το 50-55 % της προσλαμβανόμενης ενέργειας πρέπει να καλύπτεται από υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από πρωτεΐνη και λίπη.
Σημείωσε κι αυτό: Εκτός από τη βασική τους λειτουργία να παρέχουν ενέργεια οι υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο και στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων, καθώς και για το σχηματισμό δομών υδατανθράκων στην επιφάνεια των κυττάρων.

1. Οι “κακοί” υδατάνθρακες

Το θέμα λοιπόν δεν είναι να μην τρως τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, αφού αυτό είναι αδύνατο για να λειτουργήσει ο οργανισμός σου σωστά, αλλά από ποια τρόφιμα θα τους προσλάβεις. Είναι λογικό, ότι δεν είναι όλα τα υδατανθρακούχα τρόφιμα ευεργετικά. Ειδικότερα, οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν ωφελούν καθόλου τον οργανισμό.
Ποια είναι τα τρόφιμα με υδατάνθρακες που δεν πρέπει να πλησιάζεις; Τυποποιημένα κέικ, ραφιναρισμένα δημητριακά, αλλαντικά, άλευρα, περιέχουν υδατάνθρακες (απλά σάκχαρα) αλλά και λίπος! Η υπέρμετρη κατανάλωσή τους είναι σαφές ότι οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Σκέψου το κι αλλιώς. Και οι πρωτεΐνες είναι πολύτιμες για το σώμα, με βασική πηγή τους, μεταξύ άλλων, το κόκκινο κρέας!! Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως αν το παρακάνεις με το κρέας, θα προσφέρεις στον οργανισμό κορεσμένα λιπαρά που σίγουρα θα προσθέσουν λίπος στον οργανισμό σου.

2. Οι “καλοί” υδατάνθρακες

Αντίθετα τρόφιμα που θα σου προσφέρουν υδατάνθρακες χωρίς να επηρεάσουν το βάρος ή την υγεία σου είναι:
1.Ψωμί ολικής άλεσης
2.Βρώμη
3.Πλιγούρι
4.Καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι
5.Δημητριακά/Ζυμαρικά ολικής άλεσης
6.Φρούτα
7.Λαχανικά
8.Όσπρια

Όλα τα παραπάνω αποτελούν διατροφικούς θησαυρούς διότι:

– Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βεβαίως σε φυτικές ίνες & νερό.
– Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου
– Προκαλούν αίσθημα του κορεσμού και έτσι προστατεύουν από την υπέρμετρη κατανάλωσή τους.
– Διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου (τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη) και ενδείκνυνται σε περιπτώσεις
απώλειας σωματικού βάρους.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος