Θεραπεία για τις παθήσεις του χεριού

images_ahaand.jpg

Τέλος σε τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες και αρχόμενες αρθρίτιδες βάζει  ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους παράγοντες (ενζυμα) από το αίμα του πάσχοντος. Μάλιστα η θεραπεία μέσα στα πρώτα έξι χρόνια εφαρμογής της φαίνεται ότι εκτοπίζει οριστικά το χειρουργείο για τις παθήσεις του χεριού.

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των Αμερικανικών Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού, Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Χειρουργικής Περιφερικών Νεύρων, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου στην  Αριζόνα.
Θεραπεία που αντικαθιστά το χειρουργείο

«Η εφαρμογή της θεραπεία με τους ενέσιμους αυτόλογους παράγοντες τα τελευταία έξι χρόνια προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς  εκτοπίζει το χειρουργείο και βάζει οριστικό τέλος στους βασανιστικούς και χρόνιους πόνους»,  αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός, πρώην αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού, Διευθυντή τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού.

Στο αμερικανικό συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα και από την εφαρμογή των τοπικών ενέσεων με αυτόλογους παράγοντες και στις αρχόμενες αρθρίτιδες στις μικρές αρθρώσεις, όπως του αντίχειρα. Η θεραπεία για τις αρχόμενες αρθρίτιδες μικρών αρθρώσεων όπως του αντίχειρα εφαρμόζεται και στην χώρα  με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η  θεραπεία με το αυτόλογα ένζυμα, όπως εξήγησε ο κ Ιγνατιάδης που την εφαρμόζει, είναι απλή, γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται καν εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Εφαρμογή της θεραπείας

Μετά τη διάγνωση της πάθησης ο γιατρός παίρνει αίμα από τον πάσχοντα. Στη συνέχεια με ειδική επεξεργασία γίνεται λήψη από το αίμα ενός ένζυμου, το οποίο εδράζει στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχει αυξητικές-επουλωτικές ιδιότητες.

Στη συνέχεια εγχέεται στο σημείο του μεγίστου πόνου ή γύρω από αυτό. Για την αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες, ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά.
Παθήσεις του χεριού και συμπτώματα

Δύο από τις πιο συχνές και βασανιστικές παθήσεις στις αρθρώσεις του χεριού είναι:

– Η έξω επικονδυλίτιδα (στον αγκώνα) που ταλαιπωρεί τα χέρια αυτών που κάνουν χειρονακτικές εργασίες και  των αθλητών. Η έξω επικονδυλίτιδα (tenniselbow) εκδηλώνεται με άλγη διαξιφιστικά στον αγκώνα επιδεινούμενα με την χρήση του άκρου, αιμωδίες που αντανακλούν συχνά προς το μπράτσο ή τον πήχη, ενώ κάποια στιγμή εγκαθίσταται σχεδόν ανικανότητα εκτέλεσης χειρονακτικής εργασίας και έκπτωση μυϊκής ισχύος.

– Η αρθρίτιδα στη βασική άρθρωση του αντίχειρα που προσβάλλει τα χέρια των γυναικών άνω των 40χρόνων. Χαρακτηριστικό της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο στη βάση του. Σε  προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο πάσχοντας αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις όπως η απλή σύλληψη αντικειμένων. Στο τελικό στάδιο  ο αντίχειρας υπεξαρθρώνεται στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του ενώ σχεδόν αχρηστεύεται.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/