Η αλλαγή του καιρού προκαλεί πόνο;

images_akairos_broxi.jpg

Εδώ και περίπου 2.500 χρόνια, οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν επιστημονικά την αίσθηση όσων υποφέρουν από χρόνιο πόνο, ότι πονάνε περισσότερο όταν αλλάζει ο καιρός. Και αυτό παρότι ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που παρατήρησε τη σχέση μεταξύ υγείας και καιρού στο έργο του «Περί αέρων, υδάτων, τόπων» ήδη από το 400 π.Χ.

Μόνο που τώρα οι ειδικοί είναι στα πρόθυρα της ανακάλυψης της επίδραση των καιρικών συνθηκών στον χρόνιο πόνο, χάρη στα κινητά τηλέφωνα. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ προσκαλούν το κοινό να τους βοηθήσει να διαπιστώσουν εάν συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες προκαλούν πόνο στα άτομα με αρθρίτιδα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Οι ασθενείς θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για smartphone ώστε να ενημερώσουν τους ερευνητές για τον πόνο που νιώθουν, ενώ τα στοιχεία για τις τοπικές καιρικές συνθήκες θα συλλέγονται απευθείας από το GPS του τηλεφώνου τους.

Η ιδέα ανήκει στον Δρ Will Dixon, διευθυντή Ερευνών Αρθρίτιδας του Βρετανικού Κέντρου Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ο γιατρός υποστηρίζει ότι παρατήρησε πως οι ασθενείς κατηγορούσαν συχνά τον καιρό για τον πόνο που ένιωθαν, όταν εργαζόταν ως επίτιμος σύμβουλος ρευματολογίας στο Βασιλικό Νοσοκομείο Salford.

«Σχεδόν κάθε εβδομάδα, κάποιος ασθενής μου έλεγε ότι τα συμπτώματά του είναι καλύτερα ή χειρότερα, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά κάθε φορά που ρωτούσα πώς ο καιρός επηρεάζει τον πόνο τους, δεν υπάρχει μια ομόφωνη απάντηση. Υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση ότι ο πόνος επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά κανένας ως τώρα δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει πως».

Περίπου ένας στους πέντε ενήλικες υποφέρει από αρθρίτιδα. Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι οι αρθρώσεις τους πονούν πριν από μια καταιγίδα, γεγονός που σύμφωνα με κάποιους ειδικούς οφείλεται στην πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης και την αύξηση της υγρασίας.

Αλλά ουσιαστικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν μια σύνδεση μεταξύ του χρόνιου πόνου τους και του καιρού δεν υπάρχουν προς το παρόν.

Η νέα έρευνα έχει έξυπνα ονομαστεί «Cloudy, with a Chance of Pain» (δηλαδή «Νεφελώδης, με πιθανότητα πόνου»). Οποιοσδήποτε πάσχει από αρθρίτιδα ή χρόνιο πόνο, είναι ηλικίας άνω των 17 ετών και ζει στη Μεγάλη Βρετανία, μπορεί να λάβει μέρος στην έρευνα με το smartphone του.

Επίσης με αυτή την έρευνα οι επιστήμονες θέλουν να μοιραστούν οι άνθρωποι τις θεωρίες τους, σχετικά με το τι μπορεί να τους προκαλεί πόνο. «Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή τη μελέτη θα βοηθήσουν να βρεθεί απάντηση σε μια ερώτηση που ακόμη και ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, δεν μπόρεσε να απαντήσει», είπε ο Δρ Dixon. «Σήμερα, είμαστε σε θέση να την ανακαλύψουμε χάρη στα κινητά τηλέφωνα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/