Η μπίρα ωφελεί την υγεία…

images_Mpira.jpg

H μπίρα αποτελεί μία απολαυστική συντροφιά τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες και έρχεται σήμερα να μας καταπλήξει, αναδεικνύοντας πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία εξίσου σημαντικά με αυτά του κρασιού. Άλλωστε, η μπίρα είναι από τα λίγα φυσικά παραγόμενα ποτά που περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών, με κύριο εκπρόσωπο τα φαινολικά συστατικά.

Μπίρα για γερά οστά!

Μην ξαφνιαστείτε αν ακούσετε ότι η μπίρα συμβάλλει στην οστική υγεία. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν ότι η κατανάλωση μπίρας με μέτρο επιδρά θετικά στην οστική πυκνότητα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος και βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπόρωσης σε ηλικιωμένους και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Βασικά της συστατικά, όπως η αιθανόλη και το πυρίτιο φαίνεται να αναστέλλουν την οστική απώλεια και να συμβάλλουν στο σχηματισμό των οστών, αντίστοιχα, ενώ τα φυτοχημικά συστατικά της όπως οι πολυφαινόλες φαίνεται να παίζουν θετικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Μπίρα για δυνατό νευρικό σύστημα!

Η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης και της μπίρας, δεν ανεβάζει μόνο την ψυχολογία αλλά σχετίζεται με τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας, καθώς και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Η μέτρια κατανάλωση μπίρας φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση στον εγκέφαλο, ενώ το πυρίτιο περιορίζει την τοξικότητα του αλουμινίου, στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο του Alzheimer. Νεότερες ενδείξεις, μάλιστα, μαρτυρούν τη συνεισφορά της μπίρας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως αυτή της νόσου Parkinson.

Στην υγειά μας και να τα εκατοστίσουμε!

Η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μεταξύ αυτών και η μπίρα, είναι μία από τις διατροφικές συμπεριφορές που συνηγορούν στη μείωση του κινδύνου της θνησιμότητας. Με ποιο τρόπο; Μέσω του συνολικά προστατευτικού τους ρόλου στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου αλλά και των παραμέτρων υγείας που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Παν μέτρον άριστον! Προσοχή όμως, γιατί τα θετικά οφέλη από την πρόσληψη αλκοόλ στην υγεία, ανατρέπονται εύκολα όταν καταχραστούμε αυτό που λέγεται ‘κατανάλωση με μέτρο’. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής, 1 ποτήρι αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες (ή 1 κουτάκι μπύρα 330ml) και 2 για τους άνδρες είναι ικανοποιητικό, δε νομίζετε;

Πηγή : http://www.nutrimed.gr