Η μπίρα κάνει καλό στην καρδιά!

images_beer3.jpg

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι μόνο η κατανάλωση κρασιού προάγει την υγεία της καρδιάς, μάθετε ότι τα τελευταία χρόνια έχει φανεί πως, όταν καταναλώνεται με μέτρο, η «ξανθιά θεά» έχει παρόμοια προστατευτική δράση!

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μπίρας με μέτρο σχετίζεται με βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, με τη μείωση των δεικτών φλεγμονής και αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και με την αύξηση των επιπέδων της HDL -καλής- χοληστερόλης, παράγοντες που συνδέονται άμεσα με την υγεία της καρδιάς.

Όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η ευεργετική αυτή δράση της μπίρας έχει αποδοθεί κατά κύριο λόγο στην περιεκτικότητά της σε αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, ενώ τα παραπάνω οφέλη αποδίδονται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του αλκοόλ, καθώς και στη θετική του επίδραση στη λειτουργία των αγγείων. Επιπλέον, το κριθάρι και η παρουσία του λυκίσκου στη διαδικασία παραγωγής της φαίνεται να ευθύνονται για το περιεχόμενό της μπίρας σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, συστατικά τα οποία τα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όταν φυσικά η μπίρα καταναλώνεται με μέτρο.

«Ναι» στη μπίρα, αλλά πόση μπίρα;

Η ποσότητα του αλκοόλ που θεωρείται ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, όπως ορίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς, ανέρχεται στο ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες (περίπου ένα κουτάκι, 330 ml, μπίρας) και στα δύο ποτά την ημέρα (περίπου δύο κουτάκια μπίρας) για τους άνδρες.

Ακολουθήστε λοιπόν μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ανοίξτε τις κάνουλες με μέτρο και απολαύστε την αγαπημένη σας μπίρα στην υγειά.. της καρδιάς σας!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr