Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για καλή οστική υγεία!

images_atreximo-2.jpg

Τα οστά μας είναι ζωντανοί ιστοί. Η μάζα τους αυξάνεται σημαντικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και μετέπειτα, μέχρι την ηλικία των 50 περίπου ετών, παραμένει σταθερή. Αν και ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει τη σημασία της διατροφής και ιδίως των γαλακτοκομικών προϊόντων για τη διατήρηση υγιών οστών, λίγοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη που έχουν και τα οστά να «γυμνάζονται».

Τα οστά μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μια «έξυπνη» δομή που αντιλαμβάνεται τους κραδασμούς και τις δονήσεις που δέχεται όταν περπατάμε ή τρέχουμε και προσαρμόζεται σε αυτά τα ερεθίσματα. Όταν για παράδειγμα κατεβαίνουμε τις σκάλες, τα οστά δέχονται κραδασμούς που τα ωθούν να γίνονται πιο γερά.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το παιχνίδι με τη μορφή αθλητικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά αλλά και οι απλές καθημερινές δραστηριότητες για τους ενήλικες, όπως το ανέβασμα και το κατέβασμα της σκάλας, το έντονο περπάτημα, η μεταφορά αντικειμένων και ο χορός είναι ευεργετικές για την υγεία των οστών και για την πρόληψη των καταγμάτων που οφείλονται σε οστεοπόρωση.
Το να γυμναζόμαστε λοιπόν 3-4 φορές την εβδομάδα κάνοντας το αγαπημένο μας άθλημα ή το να βγαίνουμε συχνά για ένα περίπατο με γρήγορο βήμα δεν μας βοηθά μόνο να στο να ρυθμίζουμε καλύτερα το βάρος μας και να βελτιώνουμε τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά συμβάλλει στο να διατηρούμε και τα οστά μας υγιή.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr