Νεφρά … πως λειτουργούν και ποια η σχέση τους με το νερό;

images_anero-55.jpg

Τα νεφρά αποτελούν σημαντικότατα όργανα στο σώμα μας, καθώς χρησιμεύουν ως το «καθαριστικό» φίλτρο του οργανισμού, φιλτράροντας το αίμα και αποβάλλοντας την περίσσεια νερού και παραπροϊόντων του μεταβολισμού.

Με τον τρόπο αυτό, τα νεφρά διατηρούν την ισορροπία των υγρών αλλά και των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας, ρυθμίζουν την αρτηριακή μας πίεση, ενώ παράλληλα συμμετέχουν ενεργά και στο ενδοκρινικό μας σύστημα, εκκρίνοντας πολύτιμες ορμόνες όπως η ερυθροποιητίνη, η οποία συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και η καλσιτριόλη, που αποτελεί την ενεργό μορφή της βιταμίνης D.

Δεδομένων λοιπόν των τόσο σημαντικών λειτουργιών που επιτελούν στο σώμα μας, σκοπός μας είναι, μέσω τόσο της διατροφής μας όσο και ενός ευρύτερα υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής, να διατηρούμε την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία των νεφρών μας.

Πρακτικά, εάν δεν έχουμε νεφρικά προβλήματα, δεν υπάρχουν τροφές με άμεσα αρνητική επίδραση στη λειτουργία των νεφρών μας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές παθήσεις οι οποίες μπορεί να εμφανίσουν ως επιπλοκή προβλήματα στα νεφρά -με συνηθέστερες τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση- κατά τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούμε πιο στενά τις οδηγίες του γιατρού και του διατροφολόγου μας, με σκοπό να αποφευχθεί η εμφάνιση ή η επιδείνωση της νεφρικής βλάβης.

Ποια η σχέση τους με το νερό;
Πολύς κόσμος πιστεύει ότι όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο καλύτερα «καθαρίζουν» τα νεφρά μας. Αυτό ωστόσο απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες σε υγρά, ανάλογα με τον σωματότυπό του, την ηλικία, το φύλο αλλά και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Συνεπώς, δεν υπάρχουν γενικές συστάσεις για όλους. Όταν μιλάμε όμως για άτομα με προβλήματα στη νεφρική λειτουργία, τότε η πρόσληψη νερού θα πρέπει να είναι περισσότερο ελεγχόμενη. Για παράδειγμα, σε άτομα που πάσχουν από νεφρολιθίαση συστήνεται αύξηση στην πρόσληψη νερού (ανάλογα με τον όγκο των ούρων που αποβάλλουν), ενώ η πρόσληψη υγρών σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια εξαρτάται κυρίως από το στάδιο της νόσου.

 Πηγή : http://www.nutrimed.gr