30-40… τα παραγωγικά!

images_age30.jpg

Έντονος τρόπος ζωής, εργασιακό στρες, αυξημένες υποχρεώσεις και η αναπαραγωγική ηλικία… σας θυμίζει κάτι… Μαγικές λέξεις τις πιο παραγωγικής ηλικίας; Φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα 30’s είναι άμεσα συνδεμένα με διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος για τις γυναίκες. Για το λόγο αυτό ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου (δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο κ.α.), αλλά βοηθούν και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), ενώ πρόσφατες μελέτες συνδέουν τις φυτικές ίνες και με μείωση του σωματικού βάρους.

Οι σύγχρονες συστάσεις για τις φυτικές ίνες προτείνουν 25 γρ. φυτικών ινών καθημερινά, αν και πρόσφατες μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν ότι μόνο 1 στις 5 γυναίκες καλύπτει τις ανάγκες της σε φυτικές ίνες. Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάτε να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και τα λαχανικών, ενώ τα μισά από τα δημητριακά σας θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης όπως ψωμί ή δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.

Αυξημένες, ωστόσο, είναι και οι ανάγκες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα των βιταμινών Β2 και Β6 που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό και παράλληλα βελτιώνουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων συμβάλλοντας στη διαχείριση του άγχους. Πηγές βιταμινών Β2 και Β6: Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, γάλα, αυγά, πατάτα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr