20-30…. τα ζηλευτά!

images_age20.jpg

Μαγικές λέξεις; Σίδηρος, βιταμίνη C, ασβέστιο, ψευδάργυρος και σελήνιο.

Εάν πιστεύετε πως διατροφικά η νεαρότερη ηλικία είναι αυτή της ανεμελιάς κάνετε μεγάλο λάθος. Δεδομένου πως οι γυναίκες των 20-30 ετών βρίσκονται στην αναπαραγωγική φάση της ζωής τους και η ενεργητικότητά τους χτυπά κόκκινο στην προσπάθεια να γνωρίσουν τον κόσμο και τις δυνατότητές τους, οι αποθήκες ζωντάνιας τους… δηλαδή οι αποθήκες σιδήρου τους παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πόσο μάλλον όταν τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως ο σίδηρος είναι ίσως το μέταλλο στο οποίο παρατηρούνται οι συχνότερες ανεπάρκειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα! Οι βασικότερες αιτίες της σιδηροπενικής αναιμίας; Οι διαταραχές στην έμμηνο ρύση και η φτωχή πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή. Οι καλύτερες πηγές σιδήρου: κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι).. κατά προτίμηση άπαχο, τα αυγά, τα όσπρια (κυρίως φακές και φασόλια), καθώς και μια σειρά εμπλουτισμένων σε σίδηρο τρόφιμα όπως ορισμένα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης. Το «κλειδί» για την αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου είναι η επαρκής καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C που αυξάνει την απορρόφήση του σιδήρου από τον εντερικό βλεννογόνο. Μην ξεχνάτε λοιπόν τρόφιμα όπως το πορτοκάλι, γκρεϊπφρουτ, λεμόνι, ακτινίδια, πιπεριές (ιδιαίτερα η κόκκινη), φράουλες, μπρόκολο, αλλά και τους χυμούς με επιπρόσθετη βιταμίνη C.

Μπορεί η οστεοπόρωση να φαντάζει χιλιόμετρα μακριά στις γυναίκες αυτής της δεκαετίας, ωστόσο ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό: Τα οστά αυξάνουν την πυκνότητά τους μέχρι και την ηλικία των 25-30 όπου και αποκτούν τη μέγιστη οστική πυκνότητα, γι’ αυτό και πρέπει οι γυναίκες να στοχεύουν στην κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα.

Η ζωντάνια και η ενεργητικότητα των 20’s είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με πρωταγωνιστές τον ψευδάργυρο και το σελήνιο. Έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή αλλά και οι πολλές και συχνά στερητικές δίαιτες φαίνεται να οδηγούν σε έλλειψη των παραπάνω ιχνοστοιχείων. Μην ξεχνάτε οτι αυτό που την «πληρώνει» άμεσα σε μια κακή διατροφή ή δίαιτα απώλειας βάρους είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές ψευδαργύρου: Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, όσπρια. Πηγές σεληνίου: Ξηροί καρποί, θαλασσινά, όσπρια, ψάρια, σκόρδο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr