Χάστε κιλά και ….μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

images_arthritida1.jpg

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.

Η συχνότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βρέθηκε ότι ανέρχεται στο 6,7 τις χιλίοις των ενηλίκων και οτι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Τι την προκαλεί;

Από αιτιολογικής πλευράς φαίνεται να εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες στην στην εκδήλωση της παθολογικής κατάστασης όπως περιβαλλοντικοί, ανοσολογικοί και ορμονικοί. Παρόλα αυτά, η ακριβής αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ασαφής.

Σωματικό βάρος και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και συνδέεται με μια σειρά από χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιακή νόσος, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπνική άπνοια, διάφορες μορφές καρκίνου και πόνους στις αρθρώσεις.

Πρόσφατα φάνηκε ότι σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος (Δείκτη Μάζας Σώματος ίσο με 25-30kg/m2 και 30 kg/m2 και άνω) ο κίνδυνος εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι μεγαλύτερος από οτι στα άτομα που διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τελευταίες μελέτες σε γυναίκες όπου εξετάσθηκε η συσχέτιση της παχυσαρκίας με την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας έδειξαν ότι οι γυναίκες οι οποίες είχαν αυξημένο σωματικό βάρος (με Δείκτη Μάζας Σώματος ίσο ή μεγαλύτερο απο 25kg/m2) εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν στο μέλλον. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνει ακόμα περισσότερο στις γυναίκες νεαρής ηλικιάς. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που στην ηλικία των 18 ήταν παχύσαρκες (με ΔΜΣ 30kg/m2 και άνω) εμφανίζαν 35 τις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν απο ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου σε νεαρή ηλικια αυξάνεται κατα 37 τις εκατό όταν ο ΔΜΣ είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 30 kg/m2 για 10 ή περισσότερα συνεχόμενα χρόνια.

Συνεπώς, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ως εκ τούτου η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να λάμβανεται υπόψη στην πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr