Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Πως σχετίζεται με τη διατροφή;

images_polikkistikes.jpg

Με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες περιγράφουμε εκείνες τις ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις και συναντάτε περίπου στο 20-30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας .

Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν στο πλαίσιο του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα εξής:

• Διαταραχές περιόδου
• Διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας και προβλήματα γονιμότητας
• Αυξημένη τριχοφυΐα και προβλήματα ακμής
• Πρόσληψη βάρους και δυσκολία στην απώλεια βάρους
• Κατάθλιψη και εναλλαγές διάθεσης

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικής προδιάθεσης όσο και επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις ότι λαμβάνουν χώρα σημαντικές γενετικές διαταραχές στην έκκριση των ανδρογόνων ορμονών, ειδικά όσον αφορά στην παραγωγή τεστοστερόνης, όπως και γενετικές διαταραχές στη δράση μιας άλλης ορμόνης, της ινσουλίνης. Η αύξηση του βάρους εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιακή περιοχή και αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου. Οφείλεται κυρίως στην παρουσία αυξημένης ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία), η οποία διευκολύνει την αποθήκευση λίπους και δυσκολεύει την καύση του.

Ακόμα και όταν το βάρος της γυναίκας είναι φυσιολογικό, παρατηρείται περίσσεια λίπους στην κοιλιακή χώρα. Η αύξηση του βάρους αρχικά γίνεται σταδιακά και, αρκετές φορές, συνεχίζεται ραγδαία, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει ιδιαίτερες αλλαγές στη διατροφή της γυναίκας ή της δραστηριότητάς της. Οι παχύσαρκες γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Όμως, η απώλεια βάρους, έστω και του 5% του παρόντος σωματικού βάρους, φαίνεται να βελτιώνει τις ενδοκρινικές διαταραχές, να μειώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων, να σταθεροποιεί την έμμηνο ρύση και να αυξάνει την πιθανότητα ωορρηξίας και εγκυμοσύνης.

Τι να προσέξετε στη διατροφή σας;

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλή σε ολικό και κορεσμένο λίπος (<30% και <10% της συνολικής ενέργειας αντίστοιχα) και πλούσια σε αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης (δημητριακά, ψωμί, ρύζι ζυμαρικά), φρούτα(π.χ. μήλο, εσπεριδοειδή, φράουλες) και λαχανικά.

Μια διατροφή όπου τα γεύματά της χαρακτηρίζονται από ισορροπία υδατανθράκων (και όχι 1 γεύμα υπερφορτωμένο σε υδατανθρακούχα τρόφιμα), φαίνεται ότι βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα.

– Κάντε λοιπόν μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, τρία κύρια (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και δύο με τρία ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό, προ του ύπνου) με ίση περίπου κατανομή υδατανθράκων στο καθένα.

-Περιορίστε την κατανάλωση ζωικών λιπαρών (βούτυρο, κρέμες γάλακτος) και τηγανητών, αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε ω 3 λιπαρά οξέα (ψάρια, ξηρούς καρπούς, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως μαργαρίνες) και καταναλώστε επαρκείς ποσότητες υγρών σε καθημερινή βάση. Να θυμάστε ότι για επαρκή ενυδάτωση θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά περίπου 2 λίτρων υγρών από τρόφιμα και από μη αλκοολούχα ροφήματα.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους τόσο ως προς τη διατροφή, όσο και ως προς τη φυσική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να βάλετε στη ζωή σας μέτριας έντασης άσκηση σε καθημερινή βάση για περίπου 30-45 λεπτά, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, χορός.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr