Το ποτό πριν από το φαγητό “ανοίγει” την όρεξη

images_have_a_drink.jpeg

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα γράφουν στο περιοδικό Obesity, ότι το αλκοόλ με άδειο στομάχι κάνει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου να εστιάζεται στις μυρωδιές των φαγητών επηρεάζοντας την όρεξη.

O υποθάλαμος του εγκεφάλου ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου και του αισθήματος της πείνας. Μ’ αυτό τον τρόπο αυξάνεται η κατανάλωση του φαγητού.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις του απεριτίφ σε 35 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου. Οι μαγνητικές απεικονίσεις έδειξαν ότι υπό την επήρεια του αλκοόλ, ο υποθάλαμος έμοιαζε να ενεργοποιείται από τις μυρωδιές των φαγητών.

Όταν στη συνέχεια οι ερευνητές είπαν στις γυναίκες να φάνε όσο ήθελαν από ένα ροστ μπιφ με νουντλς ή από μακαρόνια με σάλτσα κιμά και μανιτάρια, τα 2/3 έφαγαν αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα.
Η τακτική των εστιατορίων…

«Τα εστιατόρια ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν την τακτική της προσφοράς ενός ποτού πριν από το φαγητό γνωρίζοντας πως αν οι πελάτες τους πιουν πρώτα κάτι στο μπαρ, θα καταναλώσουν μετά μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, αλλά μέχρι σήμερα αυτή η επίδραση του αλκοόλ δεν είχε επιβεβαιωθεί επιστημονικά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Κόνσινταϊν, καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη.

Γιατί όμως, μόνο δύο στις τρεις γυναίκες αύξησαν την κατανάλωση μετά το απεριτίφ και όχι όλες;

«Πολύ απλά δεν γνωρίζουμε. Και αυτό δείχνει την πολυπλοκότητα της ρύθμισης της όρεξης», λέει ο Κόνσινταϊν.

Αν λοιπόν προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας, ίσως πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ πριν από το φαγητό σας και πιείτε 1 με 2 ποτήρια νερό.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος