Γυμναστική για την οστεοπόρωση

images_οστεοπόρωση.jpg

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για δυνατά οστά;

Ασκήσεις οι οποίες μεταφέρουν το βάρος του σώματος(π.χ περπάτημα, όχι κολύμβηση) και οι οποίες περιλαμβάνουν τρέξιμο, μικρές αναπηδήσεις ή skipping βοηθάνε το νέο οστό να μεγαλώσει και προλαμβάνουν την οστική απώλεια. Περπάτημα, jogging., χορός, τένις, βόλευ, βάρη είναι κάποιες από τις καλές επιλογές που μπορεί κανείς να επιλέξει.

Σημεία ενός προγράμματος άσκησης για υγιή οστά

Για να υπάρχει αποτέλεσμα και επίδραση στα οστά, η άσκηση χρειάζεται να είναι τακτική και αρκετά έντονη. Εκτελώντας μια ποικιλία από διαφορετικές ασκήσεις προσφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα γιατί εξασκούν τα οστά με διαφορετικούς τρόπους. Σύντομα, έντονα διαστήματα άσκησης (π.χ 15 λεπτά βάρη ή πολύ έντονο βάδισμα) είναι ίσως καλύτερο για τα οστά από ένα μέτριο περπάτημα μιας ώρας.

Δυο έντονες συνεδρίες άσκησης (20 λεπτά) φαίνεται να έχει καλύτερο αποτέλεσμα για τα οστά, σε σχέση με μια μεγάλης διάρκειας συνεδρία.

Αργό ξεκίνημα και σταδιακή αύξηση

Δραστηριότητες που προάγουν την μυϊκή δύναμη, την ισορροπία και την συναρμογή βοηθούν στην πρόληψη των πτώσεων. Το pilates, η yoga και το tai chi είναι πολύ καλές δραστηριότητες που βοηθάνε στην πρόληψη από πτώσεις.

Ασκηση για έλεγχο της οστεοπόρωσης

Εάν ήδη κάποιο άτομο παρουσιάζει οστεοπόρωση και υποφέρει από κατάγματα, είναι χρήσιμο να επισκεφθεί τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή του πριν ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα άσκησης.

    Ξεκινήστε με ένα βασικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης

    Γίνετε μέλος μια ομάδας πρόληψης πτώσεων

    Εάν ήδη έχετε κάποιο κάταγμα:

  • αποφύγετε τους κραδασμούς, τις μεγάλες αναπηδήσεις
  • αποφύγετε τις απότομες μεγάλου εύρους κινήσεις
  • αποφύγετε τις κάμψεις του κορμού
  • αποφύγετε το σκύψιμο προς τα εμπρός
  • αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/