Μπορεί να μειωθεί η χοληστερόλη με την γυμναστική;

images_χοληστερόλη.jpg

Εάν έχετε κάνει προσπάθειες στο να αποτρέψετε τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ή αν έχετε διαγνωσθεί με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό σας, η άσκηση φαίνεται είναι ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση της υψηλής χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η συχνή άσκηση έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα επίπεδα της LDL  χοληστερόλης(γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη) και να αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (γνωστή και ως “καλή” χοληστερόλη).


 
Πόσο χαμηλά όμως μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης εάν ασκείστε τακτικά; Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι η LDL χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί από 5 ως 10%, ενώ η HDL χοληστερόλη μπορεί να αυξηθεί μεταξύ 3% και 6% με την τακτική άσκηση. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες περιλαμβάνουν αερόβιες ασκήσεις, όπως το κολύμπι, το τρέξιμο, επιπλέον υπάρχει μια σειρά μελετών που όπου παρουσιάζουν επίσης τα θετικά για την υγεία οφέλη και άλλων μορφών άσκησης, όπως η γιόγκα και το περπάτημα, που μειώνουν τη χοληστερόλη, εξίσου με τις αερόβιες ασκήσεις. Ανεξάρτητα από ποιον τύπο θα επιλέξει ο καθένας, η άσκηση μπορεί να γίνει ένα σημαντικό μέρος της θεραπευτικής αγωγής ενάντια στην μείωση της χοληστερόλης.
 
Οι πρόσφατες οδηγίες προτείνουν ότι θα πρέπει να ασκούνται τα άτομα αυτά 30 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδος. Εάν κάποιος δεν έχει ξεκινήσει να ασκείτε ακόμη, είναι σημαντικό να αρχίσει σταδιακά έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή κάποια εξάντληση(burn out). Για μερικούς ανθρώπους, που δεν βρίσκουν τον χρόνο να ασκηθούν, μπαίνει ένα ζήτημα  Εάν όντως συμβαίνει αυτό, 30 λεπτά διαλλειματικής άσκησης μπορεί να είναι μια καλή λύση.
 
Εν πάση περιπτώσει, η άσκηση έχει πολλά οφέλη – εκτός από την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Η άσκηση μπορεί επίσης να ενισχύσει την καρδιά σας, τα οστά, και τους άλλους μυς του σώματος, όπως επίσης βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/