Σπανακόπιτα με παστουρμά

images_spanakopita-me-pastourma-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Σπανάκι 1 κιλό    
    Φύλλο κρούστας 1 πακέτο    
    Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο    
    Φρέσκα κρεμμυδάκια 2 τεμ ψιλοκομμένα    
    Κασέρι 300 γρ τρμμένο    
    Παστουρμάς 6 φέτες ψιλοκομμένες    
    Αυγά 3 τεμ
    Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι    
    Σουσάμι ασπρόμαυρο για πασπάλισμα    
    Αλάτι – πιπέρι
    Γάλα 1/2 ποτήρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό να ζεματιστεί λίγο (δηλαδή ίσα να μαραθεί) και το βγάζουμε να στραγγίξει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε και τον παστουρμά τα ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το ζεματισμένο σπανάκι στύβοντας  το με το χέρι μας ώστε να διώξουμε ότι υγρά έχουν μείνει. Σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά,αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.Μόλις κρυώσει βάζουμε το τριμμένο κασέρι, χτυπάμε τα αυγά κρατώντας έναν κρόκο για το τέλος και τα προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη η γέμιση. Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας και τοποθετούμε στην βάση το πρώτο φύλλο ολόκληρο. Τα υπόλοιπα φύλλα τα βάζουμε μισά λαδώνοντας τα ενδιάμεσα και σουρωτά στο κέντρο. Αδειάζουμε την γέμιση και προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα πάντα  ενδιάμεσα και πάντα σουρωτά. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο ολόκληρο και ίσιο. Χαράζουμε την πίτα μας,  χτυπάμε τον κρόκο που κρατήσαμε μαζί με το γάλα και με ένα  πινέλο αλείφουμε την πίτα μας καλά. Τέλος, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μόνο στην κάτω αντίσταση για περίπου 30 λεπτά και μετά το βάζουμε να ψηθεί  και στις δύο αντιστάσεις (πάνω- κάτω) για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/