images_eatmen.jpg

Τρώτε μέχρι το σημείο που νιώθετε ικανοποιημένοι, ή τρώτε έως ότου αισθάνεστε μια δυσφορία – βάρος στο στομάχι σας; Η νέα έρευνα δείχνει ότι συνήθως τρώγοντας μέχρι να νιώσουμε το στομάχι μας πολύ βαρύ  μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό για την υγεία μας.


Τα τρέχοντα συμπεράσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι στο μέλλον θα καταναλώνουν τις θερμίδες είτε είναι πεινασμένοι ή όχι. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιείται από το Αmerican Institute of Cancer Research, το 69% των ανθρώπων θα τελειώνει τα γεύματά του, ακόμα και όταν οι μερίδες είναι τεράστιες.
 
Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Apetite, τα άτομα προσφέρθηκαν  να καταναλώνουν τεράστια σάντουιτς πάνω από τέσσερις διαφορετικές ημέρες. Τα μεγέθη των σάντουιτς ήταν 6 ίντσες, 8 ίντσες, 10 ίντσες και 12 ίντσες. Η μελέτη έδειξε ότι όταν σερβίρονταν σάντουιτς 12 ιντσών οι γυναίκες κατανάλωναν 31% περισσότερες θερμίδες και οι άνδρες κατανάλωναν 56% περισσότερο σε σύγκριση με τα σάντουιτς των 6 ιντσών.
 
Δυστυχώς, τα μεγέθη των τροφίμων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά χωρίς οι καταναλωτές να δίνουν την πρέπουσα προσοχή. Παραδείγματος χάριν, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το  Journal of the American Dietic Association έδειξε ότι το 1955, μια διαταγή για τις τηγανιτές ήταν να καταναλώνονται περίπου 28,5 γραμμάρια ενώ σήμερα καταναλώνεται μια μέση τιμή που ανέρχεται στα 196 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει μια αύξηση 200%! Τα εστιατόρια και οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού χρησιμοποιούν επίσης τις φράσεις όπως «δύο σε ένα», «υπέρ γίγας» και «όλοι μπορείτε να φάτε» για να δελεάσει τους καταναλωτές. Εντούτοις, το μεγαλύτερο δεν σημαίνει πάντα και το καλύτερο. Αυτή η τάση πρέπει να αλλάξει.
 
Οι πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει ότι μια κατανάλωση σε πλεόνασμα θερμίδων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας (ενήλικοι και παιδιά), διαβήτη τύπου 2 (ενήλικοι και παιδιά), καρκίνος, καρδιακές παθήσεις και υψηλές τιμές χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, μια ήπια έως μέση κατάσταση περιορισμού των θερμίδων μπορεί να γίνει ένα από τα ισχυρότερα μέτρα αντί -γήρανσης για ένα άτομο.
 
Τι μπορείτε να κάνετε;
Αρχικά,  θα πρέπει να εστιάσετε στη  μείωση του μεγέθους των μερίδων σας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μια καινούρια συνήθεια διαρκεί 21 ημέρες ώστε να διαμορφωθεί  και οι συνήθειες του φαγητού φυσικά δεν αποτελούν καμία εξαίρεση. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να σταματήσετε μία-μία  τις ανεπιθύμητες θερμίδες από τη διατροφή σας.
 
1. Κάντε τα γεύματά σας να διαρκούν τουλάχιστον είκοσι λεπτά. Χρειάζεται κάποιο διάστημα για το στομάχι ώστε να στείλει ένα «πλήρες» σήμα στον εγκέφαλο.
2. Χρησιμοποιήστε τα μαχαιροπίρουνα για να φάτε και αφήστε τα στο πλάι μετά από κάθε σας μπουκιά. Έτσι θα επιβραδύνετε αυτόματα τις συνήθειες κατανάλωσής του.
3. Αποφύγετε τα υπερβολικά μεγάλα μενού. Συνήθως τα πολύ μεγάλα γεύματα είναι πολύ φτωχά σε θρεπτικές αξίες.
4. Δώστε προσοχή στο σήμα της πείνας. Κάποιες φορές είναι καλό σημάδι το να ακούτε να «γουργουρίζει» το στομάχι σας. Στην πραγματικότητα, ενισχύετε η πέψη.
5. Μην αναγκάστε ένα παιδί να φάει εάν δεν πεινάει πραγματικά.

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/