Υπέρταση και διατροφή

images_ipertasi.jpg

Υπέρταση

Η υπέρταση(Hypertension), αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών και στεφανιαίων νόσων (cardiovascular & coronaries diseases).

Υπέρταση & Διατροφή

    Μείωση κατανάλωσης νατρίου (reducing Sodium)

Δίατα DASH: Διατροφή μειωμένη σε νάτριο, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

    Μείωση βάρους
    Μείωση αλκοόλ
    Μείωση κορεσμένων λιπαρών (7-10%)
    Μείωση καφεΐνης και του καπνίσματος
    Μείωση κατνάλωσης κόκκινου κρέατος
    Αύξηση καλίου και ασβεστίου
    Αποφυγή κονσερβοποιημένων προιόντων

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), αναπτύχθηκε από την μελέτη (Dietary Approaches to Stop Hypertension: Διαιτητική Προσέγγιση για την Αποτροπή της Υπέρτασης), η οποία σύγκρινε την επίδραση μιας τυπικής Αμερικάνικης διατροφής, μιας διατροφής πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και μιας συνδυαστικής διατροφής (δίαιτα DASH) μειωμένη σε κορεσμένα λίπη και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η δίαιτα DASH ήταν περισσότερο αποτελεσματική στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και η επίδραση της αυξάνονταν με την μείωση της κατανάλωσης άλατος. Σύμφωνα με τις πρόσφατες διαιτητικές συστάσεις, η κατανάλωση νατρίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2400mg ημερησίως.

Η δίαιτα DASH μειώνει την ολική και την «κακή» LDL χοληστερόλη στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.Η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει επίσης τα επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα, η οποία όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή : http://www.eatfeelsgood.gr/

Στελιος Ι.Κολυβίρας-Τζιβανιώτης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος