Τεστ δυσανεξίας: Ναι ή Οχι;

images_δυσανε.jpg

Το τελευταίο διάστημα ακούω συνεχώς τις απορίες του κόσμου σχετικά με τα γνωστά τεστ δυσανεξίας ή τεστ αντοχής σε κάποιες τροφές ή ακόμη πιο απλά τεστ για το ποιες τροφές μεταβολίζει ο οργανισμός μας και ποιες όχι. Αρχικά θέλω να αναφέρω ότι ο όρος δυσανεξίας είναι άτοπος, διότι για δυσανεξία μπορούμε να μιλήσουμε σε περίπτωση που κάποιος στερείται το ενζυμο της λακτάσης π.χ., που χρειάζεται για να μεταβολίσει ο οργανισμός το σάκχαρο του γάλακτος την λακτόζη. Στην περίπτωση αυτή προκαλούνται συμπτώματα όπως πρηξίματα, διάρροιες αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλείται αύξηση βάρους λόγο σωματικού λίπους.


 
Τα τεστ αυτά ισχυρίζονται ότι αποκλείοντας κάποιες τροφές ή συστατικά κάποιων τροφίμων εγγυώνται μακροχρόνια απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι οι υποσχέσεις των τεστ αυτών προβάλλονται μέσω κάποιων πολύ κάλων σχεδιασμένων “επιστημονικών” εξηγήσεων που είναι ικανές να μπερδέψουν ακόμη και τα άτομα που είναι ειδικά σε θέματα υγείας. Δεν υπάρχει ούτε μια έρευνα που να αποδεικνύει την άμεση σχέση των τεστ αυτών με την παχυσαρκία, δεν υπάρχει καμιά διαγνωστική αξία για τις διαταραχές του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος ενώ θέλω να γνωρίζετε ότι το υπουργείο υγείας δεν επιτρέπει την εφαρμογή των τεστ αυτών. Αν ακόμη αναρωτιέστε πώς κάποια άτομα που έχουν κάνει τα εν λόγω τεστ αδυνάτισαν, η απάντηση είναι απλή. Τα περισσότερα από αυτά τα τεστ συνοδεύονται πάντα από κάποια δίαιτα ή έστω οδηγίες υγιεινής διατροφής που σας συμβουλεύουν να ακολουθήσετε «για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα».
 
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι στα συστατικά που τις περισσότερες αποκλείονται από την διατροφή είναι η ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι, το γάλα..Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι τα περισσότερα γλυκά περιέχουν ζάχαρη και γάλα; Ή ότι τα ζυμαρικά, το ψωμί, οι φρυγανιές φτιάχνονται από αλεύρι. Η λογική λέει πως από μόνος του ο καθένας αποκλείσει το αλεύρι καθώς και όλα αυτά που παρασκευάζονται από αλεύρι θα χάσει κιλά.. Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος έχοντας μπει σε μια διαδικασία που σκέπτεται τι θα φάει, προσέχει περισσότερο τη διατροφή του γενικά και συνήθως αυξάνει και τη σωματική του δραστηριότητα. Όμως, χωρίς σωστό διαιτολογικό προγραμματισμό, η αυθαίρετη και συστηματική αποφυγή κάποιων τροφίμων ή χειρότερα ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και προβλήματα υγείας.
 
Απλά αναρωτηθείτε ….είναι προτιμότερο να ζήσετε το υπόλοιπο της ζωής σας με μεγάλη στέρηση, να νιώθετε άρρωστοι σε κάθε συνάντηση που ως βάση έχει ένα γεύμα και να παραμονεύει πάντα το ενδεχόμενο του υποτροπιασμού ή απλά να εφαρμόσετε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής έχοντας πάντα ως αρχή ότι η ποικιλία και η ποσότητα είναι το μυστικό της σωστής και υγιεινής διατροφής!

Πηγή : http://www.fitstudio.gr/