5 φυσικοί τρόποι…για μείωση της χοληστερόλης.

images_27_3601409_m.jpg

1. Άσκηση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αρχίσει η μειωση της χοληστερόλης σας και να βελτιώνεται η συνολική υγεία της καρδιάς σας είναι να αυξηθεί το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Σχεδόν κάθε τύπος δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας. Περπατώντας 30 λεπτα την ημέρα, ακόμη και με ρυθμό που να επιτρέπει την συνομιλία μπορεί να μειώσει την LDL σας κατά 8,3% κατά τη διάρκεια των 18 εβδομάδων.

2. Σκόρδο

Έχετε ίσως ακούσει ότι το σκόρδο μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας. Τώρα η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Με τη μείωση του ιξώδους του αίματος καθώς και με την αύξηση της αρτηριακής διαμέτρου, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος η οποία είναι πολ ύ σημαντική, σε οσους έχουν προβλήματα χοληστερόλης / ή συσσώρευση κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

3. Φυτό στερόλες / στανόλες

Ένα από τα νεότερα συστατικα που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και βοηθουν στη θεραπεία της χοληστερόλης είναι οι φυτικές στερόλες και στανόλες. Οι ενώσεις αυτές μπορεί να βρεθουν φυσικά στα φυτά και προστιθενται σε πολλά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, όπως στη μαργαρίνη και το χυμό πορτοκαλιού.
Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις ειναι μόνο για την LDL. Τα επίπεδα της HDL(καλης χοληστερολης) δεν αυξήθηκαν ούτε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μειώθηκαν.

4. Διαλυτές φυτικές ίνες

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση περισσότερων ίνες είναι καλό για πολλούς λόγους, ειδικά εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ωστόσο, η διαλυτή ίνα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει επίσης στη μείωση των επιπέδων της LDL(κακης) χοληστερόλης. Βασικά, αν τρώτε μόλις 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτών ινών που υπάρχουν στα προϊόντα πίτουρο, νιφαδες βρωμης, τα φασόλια, τα δαμάσκηνα, μούρα, και άλλους τύπους προϊόντων, μπορείτε να δείτε μια μείωση της χοληστερινης κατά περίπου 5%.

5. Μονοακόρεστα λίπη

Ενώ τα περισσότερα λίπη δεν πρόκειται να βοηθήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας, τα μονοακόρεστα λιπαρά δεν είναι σαν τα άλλα είδη των λιπών. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων ξηρων καρπων, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο είναι ένας καλός τρόπος για την αύξηση της HDL σας καθώς και στη μείωση της LDL σας και τους αριθμούς των τριγλυκεριδίων. Αλλά και μια χούφτα αμύγδαλα είναι μερικές φορές πραγματικά καλό για σας. Και μην ξεχνάτε να τρώτε ένα-δύο μερίδες ψάρι πλακί κάθε εβδομάδα – τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Κριαράς Νικόλαος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος