Σοκολατένιο κέϊκ με μπανάνα με επικάλυψη βουτυρόκρεμας

images_27_untitled12.bmp

Υλικά

    Για το κέϊκ:
    1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη καφέ σκούρα
    1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
    1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    2 αυγά
    1 φλ. τσαγιού λιωμένη μπανάνα
    1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες
    2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
    1 κ.σ. στιγμιαίος καφές [*]
    1 1/2 φλ. τσαγιού για όλες τις χρήσεις
    1/2 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
    1 κ.γ. μαγειρική σόδα
    1/2 κ.γ. αλάτι
    3/4 φλ. τσαγιού μίνι σταγόνες σοκολάτας
    Για την επικάλυψη:
    1 κ.σ. νερό
    1 κ.γ. στιγμιαίος καφές
    1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
    2 κ.σ. μίνι σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε μια αντικολλητική, μακρόστενη φόρμα του κέϊκ διαστάσεων 12 x 22 εκ.
    Για το κέϊκ: Βάζετε σε μπολ τις δύο ζάχαρες και το βούτυρο και τα χτυπάτε δυνατά με το μίξερ μέχρι να έχετε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτετε τα αυγά, τη πολτοποιημένη στο multi μπανάνα, το γιαούρτι, το καφέ [προαιρετικά] ανακατεμένο με τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά.
    Σε άλλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο τη σόδα και το αλάτι, τα ανακατεύετε και σταδιακά τα προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε τις μίνι σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ ή σπάτουλα.
    Ρίχνετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λ. περίπου. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε για 15 λ να μισοκρυώσει και “σταθεί” μέσα στο ταψί. Ξεφορμάρετε και το αφήνετε σε πιατέλα να κρυώσει τελείως.
    Για την επικάλυψη: Διαλύετε το καφέ [προαιρετικά] στο νερό. Σε μπολ βάζετε το βούτυρο και το χτυπάτε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε στο βούτυρο το καφέ με το νερό και αρχίζετε σταδιακά να προσθέτετε λίγη λίγη τη ζάχαρη άχνη,  συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα.
    Στρώνετε το μείγμα πάνω από το κρύο πλέον κέϊκ και το γαρνίρετε πασπαλίζοντάς το με τις μίνι σταγόνες σοκολάτας. Το κόβετε σε φέτες, σερβίρετε και το απολαμβάνετε.

[*] Αν δεν σας αρέσει η γεύση του καφέ, μπορείτε να τον παραλείψετε τελείως ή να τον αντικαταστήσετε με ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη.

πηγή: sintayes.gr