Ποιες είναι οι πιο εθιστικές τροφές;

images_24_ice_cream.jpg

Σας προσφέρουν ένα μικρό σοκολατάκι ή ένα μπισκότο το οποίο όχι μόνο δεν σας χορταίνει, σας φορτώνει θερμίδες (και το ξέρετε) και πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε. Σας προκαλεί τέτοια ευφορία που κάθε φορά που σας προφέρουν ένα σοκολατάκι ακόμα και μετά από το φαγητό δεν θα πείτε «όχι». Σαν κάτι να συνδέει την κατανάλωσή του με τα κέντρα του εγκεφάλου που ξυπνούν το αίσθημα της ικανοποίησης και της “παιδικής χαράς”.

Αυτή η κατάσταση στην οποία μας φέρνει η σοκολάτα και μας δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη για κατανάλωσή της σε συνεχή ή περιοδική βάση, με σκοπό να νιώσουμε αισθήματα ευφορίας ενώ από την άλλη όταν δεν την έχουμε νιώσουμε στεναχώρια και δυσφορία είναι εθισμός!

Εκτός από τη σοκολάτα υπάρχουν και άλλες τροφές που προκαλούν εθισμό. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά πολλές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα επιδρούν στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου και στους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τις ναρκωτικές ουσίες. Για παράδειγμα διεγείρουν την έκκριση ντοπαμίνης προκαλώντας ανοχή και τελικά την απώλεια ελέγχου.

Εσάς ποιες τροφές σας δημιουργούν ακατανίκητο πόθο και λαχτάρα για αυτές. Ανήκουν στις γλυκιές ή αλμυρές τροφές; Έχουν ζάχαρη αλάτι ή λίπος;

Πότε έχετε περισσότερο την ανάγκη να τις καταναλώσετε όταν είστε χαρούμενοι ή στεναχωρημένοι; Πώς γίνεται ωστόσο,μερικές τροφές να επιδρούν τόσο εύκολα στον εγκέφαλο μας;

Αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε ξεκολλήσετε από συγκεκριμένα τρόφιμα, τότε ίσως ο εγκέφαλός σας να έχει εθιστεί σ’ αυτά.

Σύμφωνα μ τους επιστήμονες υπάρχουν ουσίες που είναι εθιστικές. Σε αυτές ανήκουν η ζάχαρη, το αλάτι και το λίπος. Ο συνδυασμός και τν τριών αυτών εθιστικών ουσιών φτιάχνει εθιστικές «βόμβες» όπως το junk food στο οποίο δεν μπορεί κανείς εύκολα να αντισταθεί.
Ποιες είναι οι 5 πιο εθιστικές τροφές;

Οι πιο εθιστικές τροφές είναι η σοκολάτα, τα τσιπς, τα γεμιστά μπισκότα, το άσπρο ψωμί και το παγωτό. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν λαμβάνουμε αυτές τις τροφές είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στους τοξικομανείς όταν παίρνουν τη δόση τους.

1. Σοκολάτα

Δεν υπάρχει πιο εθιστική ουσία από την σοκολάτα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα εκτός από εθιστική μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Αρκετοί μελετητές προσπαθούν να βρουν την επίδραση που έχει η σοκολάτα στον εγκέφαλο και τις ουσίες που είναι υπεύθυνες για αυτό τον εθισμό που προκαλεί. Σύμφωνα με τις έρευνες οι εθισμένοι στη σοκολάτα, έχουν τη φυσική συμπεριφορά και τις συναισθηματικές αντιδράσεις που παρατηρούνται στους ναρκομανείς. Επίσης, οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς από τους άντρες!

Έχουν εξεταστεί πολλά συστατικά της σοκολάτας, όπως η τρυπτοφάνη, η φαινυλαιθυλαμίνη και η ανανδαμίδη, στην προσπάθεια να βρεθεί τι μπορεί να προκαλεί εξάρτηση αλλά μάλλον οφείλεται στη μοναδική γευστική εμπειρία που προσφέρει και στην άμεση παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο.

2. Πατατάκια

Τα πατατάκια τα έχουν όλα! Αλάτι σε ίστατο βαθμό,trans λιπαρά και σάκχαρα. Προκαλούν τόσο μεγάλη ευχαρίστηση στον εγκέφαλο που συναγωνίζονται τη σοκολάτα.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν καταγράψει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ποντικών όταν καταναλώνουν τσιπς και πιστεύουν ότι, εκτός από τη ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι, μπορεί να έχουν κάτι άγνωστο ως σήμερα στο οποίο δεν μπορούμε να αντισταθούμε.

3. Γεμιστά μπισκότα

Όσες φορές και αν επιχειρήσατε να φάτε μόνο ένα μπισκότο oreo δεν τα καταφέρατε ποτέ. Ευτυχώς για εσάς έρχονται οι επιστήμονες από το Κολλεγίου του Κονέκτικατ να σας δικαιολογήσουν. Η ακατάπαυστη λιγούρα για κέικ και μπισκότα δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο αλλά και τα τρωκτικά.

Από τα αποτελέσματα των ερευνητών φάνηκε ότι τα αγαπημένα μπισκότα των Αμερικανών, τα Oreo, είναι για τα ποντίκια το ίδιο εθιστικά με την κοκαΐνη. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με τα ναρκωτικά, τα μπισκότα ενεργοποιούσαν περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση.

4. Άσπρο ψωμί του τοστ

Το άσπρο ψωμί σε σχέση με το ψωμί ολικής αλέσεως έχει υποστεί επεξεργασία και αποτελείται κυρίως από απλά σάκχαρα. Το ψωμί του τοστ δεν είναι καθόλου αθώο καθώς αν κοιτάξετε με προσοχή τα συστατικά του είναι γεμάτο αλάτι και ζάχαρη. Σχεδόν το 40% του αλατιού στη διατροφή μας το παίρνουμε μέσω του ψωμιού. Σε σχέση με το ψωμί ολικής και το πολύσπορο έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ανεβάζει γρηγορότερο το σάκχαρο του αίματος.

Σύμφωνα με μελέτες τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμιικό είναι πιο εθιστικά σε σχέση με αυτά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε συνδυασμό με τη ζάχαρη και το αλάτι που ανήκουν στα πλέον εθιστικά πρόσθετα τροφίμων το ψωμί ιδιαίτερα το επεξεργασμένο δεν μπορεί εύκολα να καταργηθεί από τη λίστα του σούπερ μάρκετ.

5. Παγωτό

Μικροί και μεγάλοι δεν καταφέρνουν να αντισταθούν στο κρεμμώδες και λαχταριστό παγωτό. Το παγωτό όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλες τις εποχές του χρόνου προκαλεί εθισμό. Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από μελέτες.

Μια μελέτη ερευνητών από το Oregon Research Institute κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση παγωτού δημιουργεί εξάρτηση. Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές έδειξαν φωτογραφίες με milkshake σε 151 εφήβους και την ίδια ώρα παρατηρούσαν την αντίδραση του εγκεφάλου τους. Μεταξύ των εφήβων που κατανάλωναν πιο συχνά παγωτό, ο εγκέφαλος έδειξε να διεγείρεται με τρόπο που παραπέμπει σε εθισμό.

Πηγή: University of Michigan.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος