Θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες του γεύματός σας; Τότε, αλλάξτε σερβίτσιο!

images_29_smaller-plates_lows_calories.jpg

Αν παίρνετε εύκολα κιλά και δεν ξέρετε πως να μειώσετε τις θερμίδες του γεύματός σας, ένας καλός και αποτελεσματικός τρόπος για να ανταπεξέλθετε είναι να αγοράσετε καινούρια πιάτα, μικρότερου μεγέθους. Αυτό το απλό βήμα μπορεί να σας μειώσει την πρόσληψη θερμίδων 7-10% σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση ερευνητών του Cambridge.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι απλώς η μείωση του μεγέθους ενός πιάτου μειώνει την πρόσληψη τροφής τουλάχιστον 159 θερμίδες την ημέρα.

Αν η ίδια τακτική εφαρμόζεται σε όλα τα τρόφιμα και τα ποτά κατανάλωσης δηλαδή αν αγοράζετε μικρότερες συσκευασίες τροφίμων, μικρότερα μπουκάλια ή ποτήρια και παραγγέλνετε μικρότερες μερίδες στα εστιατόρια, τότε η συνολική πρόσληψη θερμίδων θα μπορούσε να μειωθεί έως και 16%, λένε οι ειδικοί.

Οι περισσότεροι καταναλωτές τείνουν να γεμίζουν τα πιάτα τους και δεν σταματούν να τρώνε μέχρι να “αδειάσουν” το πιάτο τους, μπόσο μάλλον στη χώρα μας όπου αν δεν φας όλο σου το φαγητό μάλλον κάτι δεν σου άρεσε σε αυτό!

Όπως φαίνεται και άλλες χώρες τις Ευρώπης ακολουθούν το ίδιο μοτίβο.Ο Dr. Ian Shemilt, συν-επικεφαλής της μελέτης του Cambridge , είπε ότι “οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μέγεθος του πιάτου ως μεζούρα για να καθορίσουν την κατάλληλη ποσότητα για να φάνε. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί, εν αγνοία τους, στο να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες”.

Οι ερευνητές ξεχώρισαν 61 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 6.711 συμμετέχοντες και μέσα από μακροχρόνια έρευνα κατέληξαν στο ότι ότι “οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό και ποτό, όταν προσφέρονται σε μεγαλύτερο μέγεθος, πιάτο ή συσκευασία, ακόμη και αν έχουν χορτάσει με μικρότερη ποσότητα.Το εύρημά μας υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο των περιβαλλοντικών επιρροών στην κατανάλωση της ποσότητας της τροφής. Βοηθώντας τους ανθρώπους να αποφεύγουν” το overserving για τον εαυτό τους ή τους άλλους, είτε για φαγητό είτε για ποτό, μειώνεται η υπερφαγία».

«Αυτό σημαίνει ότι οι πρακτικές που μειώνουν με επιτυχία το μέγεθος του φαγητού όπως είναι τα επιτραπέζια σκεύη μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική μείωση των ποσοτήτων τροφής που επιλέγουν να καταναλώσουν μικροί και μεγάλοι».

Ο Shemilt ανέφερε: «Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πλέον που δείχνουν ότι οι δράσεις που μειώνουν το μέγεθος, τη διαθεσιμότητα και την ελκυστικότητα των μερίδων μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αδυνάτισμα και στην επιτυχία μιας δίαιτας. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα δώσουν ώθηση για συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια μείωση του σωματικού βάρους, με μια σειρά από δημόσιες και εμπορικές ρυθμίσεις».

Το μέγεθος του πιάτου οδηγεί σε περισσότερες θερμίδες γιατί προφανώς σχετίζεται με την έλλειψη αυτοσυγκράτησης. Οι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις τελευταίες μπουκιές τους κι έτσι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα, ανάλογα με αυτή που σερβίρεται.

Η Alison Tedstone, επικεφαλής διατροφολόγος στο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει σαφώς ότι η μείωση του μεγέθους των μερίδων είναι ένας επιτυχημένος τρόπος δίαιτας και πρόσληψης λιγότερων θερμίδων». Δείτε ακόμη ένα πολύ σημαντικό άρθρο που θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε όλα τα παραπάνω, το ποσό των θερμίδων που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τρώτε σωστά χωρίς να παχαίνετε.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος