Χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα στο φούρνο και πατάτες κρασάτες με πάπρικα

images_29_Pork-Tenderlion-Recipe-with-Apple-and-Onions-2-638x350.jpg

Υλικά

    Για το χοιρινό στο φούρνο:
    1 κιλό χοιρινό σπάλα ή ωμοπλάτη χωρίς κόκκαλο, ολόκληρο
    3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού
    1 κ.γ. ρίγανη
    1 κ.γ. θρούμπι
    αλάτι πιπέρι
    Για τις κρασάτες πατάτες με πάπρικα:
    600 γρ. πατάτες καθαρισμένες κομμένες σε κύβους ή κυδωνάτες
    1 ποτήρι νερού λευκό κρασί
    1 1/2 κ.σ. τριμμένη γλυκιά πάπρικα
    ελαιόλαδο
    αλάτι

Εκτέλεση

    Παίρνετε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ το λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τις φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετείτε το κρέας πάνω από τα κρεμμύδια και τα αλατίζετε ελαφρώς με μια πρέζα αλάτι.
    Σε ένα μπολάκι βάζετε το σκόρδο, τη ρίγανη, το θρούμπι και λίγο αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε καλά. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι τρυπάτε σε διάφορα μέρη το χοιρινό και βάζετε μέσα το μισό περίπου μείγμα σκόρδου. Αλατοπιπερώνετε το χοιρινό, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου και το ραντίζετε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι.
    Ρίχνετε στο ταψί 1/3 φλ. τσαγιού ζεστό νερό, σκεπάζετε καλά αεροστεγώς με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε το κρέας για 1 ώρα και 1ο λ περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε αν απαιτείτε επιπλέον νερό και προσθέτετε αναλόγως. Όταν το χοιρινό είναι σχεδόν έτοιμο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας, φροντίζοντας να μη “στεγνώσει” από τους ζωμούς του.
    Για τις κρασάτες πατάτες:  Μισο-τηγανίζετε τις πατάτες σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και “θωρακιστούν”. Τις μεταφέρετε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζετε, τις πασπαλίζετε με τη πάπρικα και τις περιχύνετε με το κρασί. Τις βράζετε μέχρι να ψηθούν καλά, να μαλακώσουν και να απορροφηθεί το κρασί.
    Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10-15 λ να “ξεκουραστεί” το κόβετε σε φέτες ή κομμάτια μεγέθους επιλογής σας και το σερβίρετε με τα μελωμένα κρεμμύδια και λίγες κρασάτες πατάτες.

πηγή: sintayes.gr