Η σοκολάτα… “αγαπάει” την καρδιά!

images_24_5444390_m.jpg

Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν ένα ακόμα λόγο για να μην κόψουν την αγαπημένη τους απόλαυση.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart, η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Ερευνητές από το University of Aberdeen στη Σκοτία, με επικεφαλής τον Φίο Μίιντ, αξιολόγησαν δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με το ρόλο της σοκολάτας στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 21.000 άτομα για ένα διάστημα 12 ετών, τα οποία συμμετείχαν στη μελέτη EPIC-Norfolk. Μετά από 12 χρόνια περίπου 3.000 άτομα από τα 21.000 είχαν υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό. Φάνηκε ότι αυτοί που έτρωγαν από 16 μέχρι 100 γραμμάρια την ημέρα είχαν τα λιγότερα καρδιακά επεισόδια: 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο και 23% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα είναι κυρίως νεαρά άτομα, με μικρότερο βάρος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ασκούνται περισσότερο. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει απλώς μια συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης σοκολάτας και καρδιακού κινδύνου και όχι μια σχέση αιτίας αποτελέσματος.
Τα αντιοξειδωτικά και το ασβέστιο της σοκολάτας

Πληθώρα μελετών αποδεικνύει τα οφέλη της σοκολάτας για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σε αυτά οφείλεται πιθανόν και η προστασία της καρδιάς σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως «ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Ανέφεραν, μάλιστα, ότι τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τη μαύρη σοκολάτα, αλλά και άλλα είδη, όπως η σοκολάτα γάλακτος, που θεωρούνται λιγότερο υγιεινά.

Η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά κι έτσι οι ερευνητές είπαν πως όχι μόνο τα φλαβονοειδή της σοκολάτας αλλά και άλλες ουσίες που βρίσκονται στο γάλα όπως το ασβέστιο μπορεί να παίζει θετικό ρόλο.

Τελικά η σοκολάτα δεν θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνους που ανησυχούν για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από τον γενικό πληθυσμό ώστε να αποφεύγεται η αύξηση βάρους που συνοδεύει την υπερκατανάλωσή της.

Βιβλιογραφία

Chun Shing Kwok, S Matthijs Boekholdt, Marleen A H Lentjes, Yoon K Loke, Robert N Luben, Jessica K Yeong, Nicholas J Wareham, Phyo K Myint, Kay-Tee Khaw. Habitual chocolate consumption and risk of cardiovascular disease among healthy men and women. Heart, 15 June 2015.

Χρονόπουλος Α. Απόστολος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος