Τσουρέκι Πασχαλινό με σιρόπι

images_15_9370999-540x350.jpg

Υλικά

Για τη ζύμη:
135 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
135 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
870 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις [για ψωμί]
24 γρ. μαγιά ξηρή [3 φακελάκια]
100 γρ. χλιαρό νερό
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
Για το γαρνίρισμα:
1 αυγό
φιλέ αμυγδάλου
Για το σιρόπι:
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μπολ το χλιαρό [όχι ζεστό ή κρύο] νερό, μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε καλά με πλαστική μεμβράνη το μπολ και το αφήνετε για 7 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει η μαγιά και να αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες.
Με γουδοχέρι πολτοποιείτε σε γουδί το μαχλέπι και τη μαστίχα μαζί με μια πρέζα ζάχαρη και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ενσωματωθεί η ζάχαρη. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει τόσο όσο όταν το ελέγξετε με το δάχτυλο, η θερμοκρασία να είναι ίδια με το δάχτυλό σας. Χτυπάτε σε μπολ τα αυγά, ρίχνετε και το μείγμα βουτύρου και τη μαγιά ανακατεύοντας να ενσωματωθούν.
Στο κάδο του μίξερ βάζετε το αλεύρι, το μείγμα μαχλέπι-μαστίχας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βουτύρου-αυγών και το χτυπάτε με το “γάντζο” σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ενσωματώνονται τα υλικά. Αυξάνετε λίγο τη ταχύτητα και χτυπάτε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι το μείγμα να μη κολλάει στο τοιχώματα του κάδου και να έχετε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζετε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα και τη τοποθετείτε σε ένα ζεστό περιβάλλον, τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο [περίπου 2-3 ​​ώρες]. Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμάνετε το φούρνο στους 30 ° C, μόλις φτάσει στους 30 βαθμούς σβήστε τον και τοποθετήστε το μπολ στο εσωτερικό.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη ξαναζυμώνετε απαλά με τα χέρια σας. Για να φτιάξετε 2 τσουρέκια “κοτσίδες” χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσια μέρη [3 για κάθε “κοτσίδα”]. Κυλάτε το κάθε κομμάτι σε πάγκο εργασίας [χωρίς αλεύρι] με τα χέρια σας να γίνει ένα μακρόστενο “μπαστουνάκι”. Μετά κρατάτε από τις δύο άκρες το “μπαστουνάκι” και το ανακινείτε για να τεντώσει η ζύμη σε ένα “σχοινί”. Κάνετε 6 μπαστουνάκια.
“Πλέκετε” ανά 3 “μπαστουνάκια” 2 κοτσίδες δηλ. 3 τσουρέκια και τα μεταφέρετε στο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Αφήστε τα τσουρέκια να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα ή στο φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν ο όγκος τους.
Σε ένα μπολ χτυπάτε το αυγό με 1 κ.σ. αυγό και αλείφετε με πινέλο τα τσουρέκια. Προαιρετικά πασπαλίζετε με λίγο φιλέ αμυγδάλου. Ψήνετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 45-50 βαθμούς.
Για το σιρόπι: Μπορείτε φυσικά να απολαύσετε ως έχει χωρίς σιρόπι. Αν αποφασίσετε ότι το θέλετε σιροπιασμένο για περισσότερη γεύση κάνετε το εξής: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα προσθέτετε τη ζάχαρη και το αφήνετε να βράσει μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη για 4 λεπτά περίπου. Κατεβάστε αμέσως από τη φωτιά και περιχύστε κουταλιά κουταλιά το ζεστό σιρόπι στο ζεστό τσουρέκι. Μόλις κρυώσει πολύ καλά, το τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη για να διατηρηθεί για 5-7 ημέρες αφράτο και ζουμερό και να μη ξεραθεί.

Προαιρετικά πριν πασπαλίσετε με το φιλέ προσθέστε πιέζοντας ελαφρώς στη ζύμη ένα κόκκινο βρασμένο αυγό. Πασπαλίστε με το φιλέ αμυγδάλου και το βάζετε στο φούρνο.

πηγή: sintayes.gr