Πανεύκολο “Ογκρατέν” ζυμαρικών με ζαμπόν

images_15_ham-and-macaroni-gratin-featured-image.jpg

Υλικά

250 γρ. μακαρόνια Νο. 5 ή πένες ή βίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φέτες ζαμπόν
400 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
1/2 φλ. από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια
1 κ.σ. κορν φλάουερ
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
3-4 κ.σ. τρίμμα φρυγανιάς
1 1/2 φλ. τσαγιού γραβιέρα πικάντικη ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό “αλ τέντε” 2′ λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα, κρατάμε το 1/2 φλ. νερό από τη κατσαρόλα, τα σουρώνουμε και τα λαδώνουμε.
Διαλύουμε το κορν φλάουερ στη κρέμα γάλακτος, το αφήνουμε στην άκρη και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε λάδι και σοτάρουμε για 2′ το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ζαμπόν σοτάρουμε ακόμα 1′-2′, προσθέτουμε το νερό και τη κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το μισό τυρί και τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα του τηγανιού σε πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας, τις αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με τη τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί σε όλο το φαγητό και το βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι για 10′-15′ μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό και το συνοδεύουμε με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.

πηγή: sintayes.gr