10 διατροφικοί μύθοι που πιστεύατε μέχρι σήμερα!

images_10_6163240_m.jpg

1.Η σοκολάτα παχαίνει!

Όχι, η σοκολάτα δεν παχαίνει. Εμείς παχαίνουμε όταν δεν την καταναλώνουμε με μέτρο. Η μαύρη σοκολάτα που προέρχεται από τη σκόνη του κακάο, δεν περιέχει κορεσμένο λίπος από το γάλα και το αυγό που προστίθεται κατά την παρασκευή της σοκολάτας γάλακτος ούτε κενές θερμίδες από τη ζάχαρη που προστίθεται για να αυξήσει τη γλυκύτητά της. Όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ασκώντας αντιθρομβωτική δράση, αλλά και πρόληψη κατά του καρκίνου. Επίσης, λόγω του μαγνησίου και του καλίου, προλαμβάνει την υπέρταση. Εάν λοιπόν ελέγξουμε την ποσότητα της σοκολάτας που θα καταναλώσουμε (έως 70γρ. την εβδομάδα) δεν θα πάρουμε βάρος, αλλά ούτε θα στερηθούμε την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης και τα οφέλη που μας προσφέρει.

2.Το αυγό αυξάνει την χοληστερίνη και την πιθανότητα ανάπτυξης συνοδών προβλημάτων υγείας

O κρόκος του αβγού είναι πλούσιος σε χοληστερόλη (περίπου 225 mg σε ένα αβγό μετρίου μεγέθους) κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με αυξημένη χοληστερίνη. Πάραυτα, ο οργανισμός μας παράγει πάνω από το 75% της χοληστερόλης που υπάρχει στο σώμα μας, κατά συνέπεια η διατροφική χοληστερόλη έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του πλάσματος.Τα επίπεδά της χοληστερόλης στο πλάσμα επηρεάζονται από τα κορεσμένα λιπαρά που λαμβάνουμε μέσω της τροφής τα οποία βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά τα εντόσθια, τα επεξεργασμένα και τα τηγανητά τρόφιμα. Οι τροφές αυτές λοιπόν ευθύνονται κατά κύριο λόγω για την αύξηση της κακής LDL χοληστερόλης και όχι τόσο το αυγό. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ ανέλυσαν αρκετές μελέτες που αφορούσαν διάφορες τροφές που επηρεάζουν τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτά που περιέχουν το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του, είναι πολύ πιθανότερο να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών απ’ ότι η κατανάλωση των αυγών.

3.Το μαύρο ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν λιγότερες θερμίδες από το λευκό ψωμί και τα κοινά δημητριακά

Τα μαύρο ψωμί περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Για του λόγου το αληθές, μια λεπτή φέτα λευκό ψωμί περιέχει 64 θερμίδες και μια αντίστοιχη φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 61 θερμίδες. Παρόλα αυτά το ψωμί ολικής υπερέχει έναντι του λευκού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες καθώς επίσης είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και του νευρικού συστήματος, το κάνουν κατάλληλο για άτομα με διαβήτη διότι κρατούν την καμπύλη του σακχάρου σε χαμηλότερα επίπεδα και βελτιώνουν την γλυκαιμική απόκριση, αυξάνουν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας έτσι στην εξασφάλιση ενός καλύτερου σωματικού βάρους. Η αλήθεια είναι ότι είτε καταναλώσετε πέντε φέτες λευκό ψωμί είτε καταναλώσετε πέντε φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, οι θερμίδες που θα πάρετε είναι οι ίδιες. Η διαφορά είναι ότι το μαύρο ψωμί θα σας χορτάσει γρηγορότερα και με αυτό τον τρόπο σας αποτρέπει από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού στο ίδιο γεύμα.

4.Η φρουκτόζη έχει ελάχιστες θερμίδες σε σχέση με την λευκή ζάχαρη

Η φρουκτόζη και η ζάχαρη περιέχουν τις ίδιες θερμίδες, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η μόνη τους διαφορά βρίσκεται στην γευστική ένταση καθώς η φρουκτόζη είναι 1,5 φορά γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Έτσι αν βάζαμε 3 κουταλάκια ζάχαρη για να γλυκάνουμε τον καφέ μας και παίρναμε 80 θερμίδες, στην δεύτερη περίπτωση βάζουμε 1.5 κουταλάκι φρουκτόζη, παίρνουμε τις μισές θερμίδες και νιώθουμε την ίδια ακριβώς γλυκύτητα.