Γαλακτομπούρεκο Πολίτικο σε ρολά

images_10_--670x454-638x350.jpg

Υλικά

Για το φύλλο:
600 γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας

Για τη κρέμα:
2 1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες
50 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό
1 ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι:
4 1/2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 βανίλια
1/2 χυμόλεμονιού

Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια και βράζουμε για 7 λ. ακριβώς από το σημείο βρασμού. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώνει.

Για τη κρέμα: Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σταδιακά, σαν “βροχή” ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, συνέχεια μέχρι να “δέσει” η κρέμα. Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και τη μαρέγκα αυγών σταδιακά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε τη κρέμα στην άκρη να κρυώνει. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μη κάνει “κρούστα” η κρέμα.

Για το τύλιγμα των φύλλων: Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο. Απλώνουμε όλα τα φύλλα σε πάγκο εργασίας [βάζουμε πρώτα τα 500 γρ. γιατί ίσως να μη τα χρειαστούμε όλα] και τα κόβουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια, μια τις λωρίδες. Τη διπλώνουμε στη μέση και βουτυρώνουμε ξανά.
Βάζουμε, στην άκρη κάθε λωρίδας , μιάμισυ κουταλίτσα του γλυκού από τη κρέμα, διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω, βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.

Για το ψήσιμο: Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα, περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε [αν δεν έμεινε λιώνουμε λίγο ακόμα] και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λ. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς και αφήνουμε για άλλα 30 λ. ώσπου να ροδίσουν καλά.

Για το σιρόπιασμα: Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά στο καυτό γαλακτομπούρεκο αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε.

Σερβίρετε με παγωτό , γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

πηγή:sintayes.gr