Η διατροφική παρέμβαση ενάντια της χολολιθίασης.

images_10_7509657_xl.jpg

Πρόληψη χολολιθίασης

1) Έχει φανεί πως η κατανάλωση φυτικών ινών είναι δυνατόν να προστατεύει από την χολολιθίαση. Σε μια πρόσφατη έρευνα στην Ιταλία, διαπιστώθηκε μια στατιστικά σημαντικά θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και μείωση της χολολιθίασης. Οι φυτικές ίνες περιέχονται σε πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια και θεωρούνται γενικότερα πως έχουν μια ευεργετική δράση στον οργανισμό.

2) Πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει πως μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να προστατεύει από τον σχηματισμό χολόλιθων. Το αλκοόλ είναι δυνατόν να επηρεάζει μέσω της μείωσης της συγκέντρωσης της χολής εμποδίζοντας την απορρόφηση του νερού και των ηλεκτρολυτών από τον βλεννογόνο της χοληδόχου κύστης. Πρόσφατη έρευνα στην Ιταλία έδειξε πως η κατανάλωση 1 μικρού ποτηριού κρασιού είναι δυνατόν να μειώσει τον κίνδυνο της χολολιθίασης έως και 20%.

3) Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο. Έχει φανεί πως ο καφές επηρεάζει την απελευθέρωση χολοκυστοκινίνης, αυξάνει την κινητικότητα της χοληδόχου κύστης και μειώνει την απορρόφηση υγρών και των ηλεκτρολυτών από την χοληδόχο κύστη. Έτσι, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα για την δημιουργία πέτρας στην χολή. Κατά την διάρκεια της Health Professional Follow up έρευνας, βρέθηκε πως συγκρίνοντας με άντρες που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ, ο κίνδυνος σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν 2 ή περισσότερες κούπες ήταν 45% μικρότερος να πάθουν χολολιθίαση.

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής ήδη νοσεί από χολολιθίαση, το διαιτολόγιο του θα πρέπει να έχει τα παρακάτω στοιχεία:

Σημαντικός περιορισμό του λίπους.

Συγκεκριμένα από τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να αποφεύγεται η φέτα, τα κίτρινα τυριά καθώς επίσης και τα πλήρη σε λίπος γάλατα και γιαούρτια.
Από τα γλυκά, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε εκείνα που περιέχουν λιπαρά (σοκολάτα υγείας και γλυκά του κουταλιού επιτρέπονται σε μικρή χρήση).
Από τα κρέατα θα πρέπει να αποφεύγεται το χοιρινό, το αρνί, τα αλλαντικά ενώ από τα ψάρια όλα εκείνα που είναι κονσερβοποιημένα σε λάδι. Από φρούτα, το μόνο που έχει υψηλό ποσοστό λίπους είναι το αβοκάντο.
Περιορίστε τα παχυντικά ροφήματα ( ζεστές σοκολάτες, καπουτσίνο, καφές με κρέμα και προτιμήστε καφέ ή τσάι με αποβουτυρωμένο γάλα).
Σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας.

Σωστή εφαρμογή του τρόπου παρασκευής των φαγητών, ώστε να είναι ελαφρά και εύπεπτα. Αποφύγετε τα τηγανιτά, τσιγαριστά και προτιμάτε τον φούρνο, το grill, την ψηστιέρα και τον ατμό. Χρησιμοποιήστε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, για να μειώσετε την ανάγκη μαγειρικού λαδιού και λιπών και περιορίστε τις κρεμμώδεις και λαδερές σάλτσες.

Αύξησης πρόσληψης φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης)

Αύξηση ποσότητας πρωτεϊνών( κρέας, ψάρι, τυρί), ανάλογα με τα ποσοστά των υπόλοιπων θρεπτικών στοιχείων (υδατανθράκων, λιπών).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ