3+1 απλές στρατηγικές για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού!

images_3_2405617_m.jpg

3. Δώστε προσοχή στη ζάχαρη και το αλάτι

Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη είναι εθιστικές διότι δίνουν τη μέγιστη γευστική ένταση στο φαγητό σας και το κάνουν πιο αρεστό. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες από αλμυρά και γλυκά τρόφιμα, τα οποία συχνά είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και με χαμηλή θρεπτική αξία. Όταν καταφέρετε να αποκόψετε από τη διατροφή σας τα επεξεργασμένα τρόφιμα με αλάτι και ζάχαρη και προσθέσετε μπαχαρικά και βότανα ως ενισχυτικά γεύσης στο φαγητό σας, θα δείτε τον ουρανίσκο σας να προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου στην νέα σας συνήθεια και θα είστε ικανοποιημένοι με πολύ μικρότερες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού. Αν πάλι νιώθετε έντονη την ανάγκη για την αγαπημένη σας γλυκιά απόλαυση, πάρτε ένα μικρό κομμάτι γλυκού και φάτε το αργά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Με αυτόν τον τρόπο θα καλύψετε το αίσθημα σας χωρίς να στερηθείτε το γλυκό και θα παρατηρήσετε πως όσο πιο αργά τρώτε, τόσο μικρότερη ποσότητα θα καταναλώσετε σε σχέση με αυτήν που καταναλώνατε μέχρι πρότινος.

Αν προτιμάτε αλμυρά σνακ, επιλέξτε τροφές του εμπορίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ελέγχοντας προσεκτικά την ετικέτα του τροφίμου. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι ελαφρά καβουρδισμένοι ή οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα τουρσί (αφού πρώτα θα πρέπει να ξεβγάλετε από το υπερβάλλον αλάτι της συσκευασίας ή της κοσνέρβας), το χούμους, τα παξιμάδια με φυτικές ίνες χωρίς αλάτι. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας σνακ, όπως τυροπιτάκια με σπιτική ζύμη, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά, ντιπ γιαουρτιού ή cottage cheese συνοδευόμενα με κρακεράκια ή κριτσίνια ολικής αλέσεως, τοστάκι με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί με χαμηλά λιπαρά. Έτσι, ελέγχετε εσείς την περιεκτικότητα του φαγητού σας σε αλάτι.

Δοκιμάστε αυτό

Σκεφτείτε ότι ακόμα και τα δημητριακά πρωινού με φανταχτερές ετικέτες που συστήνονται στα παιδιά είναι γεμάτα με ζάχαρη και αλάτι. Για να καταλάβετε αν τα σνακ που επιλέγατε μέχρι τώρα ήταν πλούσια σε αλάτι ή ζάχαρη, δοκιμάστε αυτό: φάτε 2-3 μπουκιές από το αγαπημένο σας σνακ, στην συνέχεια αφήστε το στην άκρη και πάρτε μερικούς ανάλατους ξηρούς καρπούς. Σίγουρα θα δείτε την διαφορά στην γευστική ένταση του αλατιού και θα αντιληφθείτε καλύτερα τα επίπεδα επεξεργασίας των πρώτων τροφίμων. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τα δημητριακά πρωινού μέχρι να βρείτε αυτά που ταιριάζουν στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις και είναι λιγότερο επεξεργασμένα. Με αυτό το πείραμα θα συνειδητοποιήσετε επίσης ότι οι υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και ζάχαρη τροφές, σχεδόν ποτέ δεν σας χορταίνουν, αντίθετα σας κάνουν να καταναλώσετε όλη την ποσότητα που βρίσκεται στο πιάτο σας ή στην συσκευασία ενώ δεν νιώθετε το αίσθημα του κορεσμού καθ’ όλη τη διάρκεια της κατανάλωσης. Αυτό που στην ουσία ενεργοποιείται είναι η γευστική ικανοποίηση και όχι ο κορεσμός ο οποίος επιτυγχάνεται από τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα «πραγματικά» τρόφιμα είναι αυτά που σας κάνουν να χορτάσετε και να απορροφήσετε πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό σας και όχι αυτά που σας κάνουν να ζητάτε περισσότερες «κενές» θερμίδες. Είναι προτιμότερο να φάτε 3 κομμάτια σπιτική pizza με ζύμη ολικής άλεσης αντί μία μεγάλη σακούλα πατατάκια. Στην πρώτη περίπτωση, χορταίνετε, παίρνετε θρεπτικά συστατικά από όλα σχεδόν τα υλικά της pizza ενώ στη δεύτερη λαμβάνετε τις ίδιες ή και περισσότερες θερμίδες, κορεσμένο λίπος αλάτι και ζάχαρη.