3+1 απλές στρατηγικές για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού!

images_3_2405617_m.jpg

2. Κοιτάξτε το φαγητό σας

Δώστε προσοχή στα τρόφιμα που είστε έτοιμος/η να βάλετε στο στόμα σας. Σταματήστε ό,τι άλλο κάνετε, και επικεντρωθείτε σε αυτό που τρώτε. Απολαύστε το φαγητό και την εμπειρία του φαγητού. Η ώρα του φαγητού είναι μια σημαντική στιγμή για να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε και δεν θα πρέπει να συνδυάζετε με άλλες δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης.

Μια σχετική έρευνα δείχνει ότι οι οπτικές πληροφορίες που λαμβάνουμε επηρεάζουν την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Η άρση των ματιών από το φαγητό και η ενασχόληση με μια άλλη δραστηριότητα αυξάνει την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η απαιτούμενη προσοχή στο φαγητό μας καθώς και ο ρυθμός με τον οποίο τρώμε επηρεάσει την πρόσληψη τροφής.

Θυμηθείτε: Τρώμε πάντα με τα μάτια μας.

Δοκιμάστε αυτό:

Αφήστε για λίγο το γραφείο σας, κάντε ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή σας, το τηλέφωνο και το tablet και περπατήστε. Είναι μια ευκαιρία για να μειώσετε το χρόνο που κάθεστε και να ενισχύσετε τη σωματική σας υγεία. Επίσης, είναι μια ευκαιρία για να δώσετε στο μυαλό σας ένα διάλειμμα. Στη συνέχεια μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας χωρίς άγχος ενώ θα πρέπει πάντα να βάζετε ένα χρονικό περιθώριο στο οποίο θα βρίσκεστε στο τραπέζι.

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μην σηκώνεστε από το τραπέζι. Φροντίστε από πριν να έχετε όλα τα απαραίτητα πιάτα για το γεύμα σας και στις ποσότητες που σας αναλογούν. Επιμεληθείτε εσείς την προετοιμασία του γεύματός σας και χρησιμοποιείστε μικρά ή κανονικά πιάτα. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε το μάτι να «χορτάσει». Ακόμα και αν έχετε παραγγείλει απ’ έξω βάλτε το φαγητό σας σε ένα πιάτο. Συνήθως οι μερίδες που παραγγέλνουμε είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά χρειαζόμαστε. Όταν τρώμε από το κουτί δεν έχουμε την αίσθηση της ποσότητας που καταναλώνουμε και δεν σταματάμε μέχρι να αδειάσει. Επίσης, όταν τρώμε από το κουτί συνήθως καταλήγουμε να βρισκόμαστε μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή καθώς μπορούμε να μεταφέρουμε το φαγητό μας με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια απ’ ότι το πιάτο. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να αντιληφθεί το αίσθημα του κορεσμού και κάνετε αυτό που αναφέραμε παραπάνω.