Υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες; Ποιος είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας για να χάσεις κιλά;

images_9_5531593_m.jpg

Ποια είναι τότε η κατάλληλη ποσότητα;

Το πρόγραμμα διατροφής σου καθημερινά -στη φιλοσοφία των μικρών και συχνών γευμάτων- θα πρέπει να έχει πάντα δύο φορές περισσότερους υδατάνθρακες από ότι πρωτεΐνες.

Ο οργανισμός χρειάζεται όπως είπαμε τους υδατάνθρακες για να λειτουργήσει. Αυτούς λοιπόν και θα κάψει. Αν η ποσότητα που έχεις φάει δεν είναι αρκετή θα αρχίσει να καίει πρωτεϊνες. Αυτό δεν είναι καλό για τον οργανισμό σου γιατί οι πρωτεϊνες δεν πρέπει να καίγονται. Πρέπει να υπάρχουν σε αφθονία για να στηρίζουν τους μύες σου. Άρα, πρέπει να τρως δύο φορές περισσότερους υδατάνθρακες από ότι πρωτεϊνες.

«Οι υδατάνθρακες, αν και προσφέρουν ίδιο ποσό ενέργειας με τις πρωτείνες όταν καούν (4kcal/gr), θα πρέπει σε κάθε διαιτολόγιο να είναι περίπου στο διπλάσιο βαθμό (πχ υδατάνθρακες 55% – πρωτείνες 20%)! Ο λόγος; Οι πρωτείνες θα πρέπει να στηρίξουν τον μυικό ιστό και να μην διατεθούν για άμεση προσφορά ενέργειας, εκτός και αν συντρέχουν ακραίες συνθήκες» επισημαίνει ο κ. Κριαράς.

«Άκουσα», «Μου είπαν», «Έμαθα» πως πρέπει να κόψω τους υδατάνθρακες!
Το κίνημα του Low Carb (χαμηλών υδατανθράκων) δεν είναι τωρινό. Επώνυμες του Hollywood, freak της γυμναστικής και εκατομμύρια γυναίκες που θέλουν να χάσουν κιλά ορκίζονται στο όνομα μιας διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες και πλούσιας σε πρωτεΐνες. Είναι όμως κάτι τέτοιο σωστό; Ισχύει πως περιορίζοντας τους υδατάνθρακες στη διατροφή θα αποκτήσεις κι εσύ το σώμα των ονείρων σου; «Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν εάν καταναλώνονται στις προβλεπόμενες ποσότητες!» Το πρόβλημα με τους υδατάνθρακες είναι πως χάνεται ο έλεγχος. «Κατά την κατανάλωση των υδατανθράκων δεν έρχεται το αίσθημα του κορεσμού γρήγορα με αποτέλεσμα να επιζητούμε περισσότερη τροφή, κάτι που οδηγεί στην αποθήκευση λίπους»

Αντίθετα οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες σε χορταίνουν πιο γρήγορα. «Εδώ, είναι και το κλειδί της επιτυχίας των πρωτεινούχων διατροφών, διότι τα τρόφιμα υψηλά σε πρωτείνες προσφέρουν ταχέως το αίσθημα του κορεσμού σε πολύ μικρότερη ποσότητα κατανάλωσης εν συγκρίσει των υδατανθράκων» επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.