Ποιο είναι το καλύτερο ”ενυδατικό” ποτό μετά την άσκηση;

images_9_2615905_m.jpg

Ψάχνετε για το ιδανικό μείγμα αναπλήρωσης αλάτων μετά την προπόνηση; Το γάλα και τα προϊόντα επεξεργασίας γάλατος, χάρη στην ισορροπία νατρίου, υδατανθράκων και αμινοξέων, βοηθούν το σώμα να διατηρήσει υψηλότερα επίπεδα υδάτωσης, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Στην μελέτη αυτή λοιπόν, οι ερευνητές με σκοπό να δουν κατά πόσο διάφορα πόσιμα μείγματα οδηγούν σε καλύτερα επίεδα ενυδάτωσης, υπέβαλαν 15 ποδηλάτες στην ίδια αθλητική δοκιμασία για 4 φορές. Μετά από κάθε προπόνηση/δοκιμασία οι ποδηλάτες ήπιαν: αγελαδινό γάλα,γάλα σόγιας, ένα αθλητικό ποτό ευρείας κατανάλωσης και ενα υποκατάστατο γεύματος με βάση του το γάλα.

Οι ερευνητές μέτρησαν δείκτες αίματος και ούρων για τον προσδιορισμό της κατάστασης υδάτωσης καθώς επίσης αξιολόγησαν το αίσθημα ”ξεδιψασματος” και πληρότητας.

Τελικά, το υποκατάστατο γεύματος με βάση το γάλα οδήγησε σε καλύτερη αναπλήρωση συστατικών ενώ το αγελαδινό γάλα οδήγησε σε υψηλότερο αίσθημα πληρότητας και κορεσμού μετά την προπόνηση.

Και όσο αφορά το νερό; Οι συγγραφείς σημειώνουν πως η πόση νερού με υψηλό ρυθμό μετά την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία μέσω αραίωσης και αντιρροπιστική διούρηση.

Η δική μας συμβουλή είναι να αναπληρώνεται αργά και συστηματικά η απαραίτητη ποσότητα υγρών. Το γάλα αποδεδειγμένα αποτελεί το καλύτερο μείγμα αναπλήρωσης μετά την προπόνηση από κάθε άποψη:

  • Είναι υγρό οπότε αναπληρώνει… υγρά
  • Περιέχει νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο οπότε αναπληρώνει άλαταMilk_Casein_Protien_250x250
  • Περιέχει αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας για την μυική αποκατάσταση
  • Περιέχει απλους υδατάνθρακες για την αναπληρωση γλυκογόνου και την μυική αποκατάσταση
  • Περιέχει την ιδανική αναλογία πρωτεϊνης-υδατανθράκων 1:4 και μία μερίδα (500mL) στην ιδανική ποσότητα (20g πρωτεϊνης).
  • Περιέχει αυξητικούς παράγοντες για την μεγιστοποιήση της μυικής αποκατάστασης
  • Περιέχει λιπαρά οξέα που ευνοούν την μυική αποκατάσταση
  • Είναι φυσικό προϊόν και σχετικά οικονομικό

Παραπομπές

Desbrow et al.: Comparing the rehydration potential of different milk-based drinks to a carbohydrate–electrolyte beverage, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2014

Σκουλαρίκη Χαρά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος