Κροκέτες κοτόπουλου με σάλτσα γιαουρτιού

fage_kroketes2.jpg

Υλικά

500 γρ. κιμάς κοτόπουλου
2 κουταλιές σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, ή φρέσκος κόλιανδρος
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1/3 κουταλιά γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
90 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για το πανάρισμα:
200 γρ. αλεύρι
2 αυγά, χτυπημένα με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό Total 2%
2 κουταλιές σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά γλυκού χυμός λεμονιού
80 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το γιαούρτι, το δυόσμο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το μπολ και διατηρούμε τη σάλτσα στο ψυγείο, μέχρι να τη σερβίρουμε.
Κεφτεδάκια: Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το μαϊντανό ή τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το αυγό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας και πλάθουμε περίπου 16 μικρούς κεφτέδες.
Φροντίζουμε να τους πλάθουμε γρήγορα για να μην ζεσταθεί το μείγμα, καθώς ο κιμάς πουλερικών κολλά στα χέρια. Αν παρ’ όλα αυτά δούμε ότι κολλάει, αλείφουμε τακτικά τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε κάθε κεφτέ που πλάθουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και, όταν τελειώσουμε, τους βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, να σφίξουν.
Πανάρισμα: Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το αλεύρι, σε ένα άλλο το μείγμα αυγού – ελαιολάδου και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο της κατσαρόλας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το ψυγείο και περνάμε το καθένα πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά. Τα τηγανίζουμε, σε δόσεις, για 3 λεπτά περίπου το καθένα.
Βγάζουμε έναν κεφτέ και τον κόβουμε στη μέση: ο κιμάς έχει ψηθεί καλά αν έχει αποκτήσει λευκό χρώμα. Αν το χρώμα του είναι ροζέ και διαφανές, σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί καλά. Τότε τηγανίζουμε για 1 λεπτό ακόμη.
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος