Κεφτέδες στον φούρνο με σάλτσα γιαουρτιού

fage_keftedes.jpg

Υλικά

Για τους κεφτέδες:
700 γρ. κιμάς
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
1 μεγάλο μάτσο μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1 αυγό
3 φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες και στυμμένες
Αλάτι, πιπέρι
Για το ταψί:
3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μισές φέτες
1/2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό Total
2 αυγά
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
Αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Αν το μείγμα είναι κάπως σκληρό, βουτάμε τα χέρια σε νερό και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να γίνει αφράτο. Δεν χρειάζεται να το αφήσουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
  • Για το ταψί: Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν λίγο και να «πέσουν». Τότε τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με το μαϊντανό. Τα αδειάζουμε σε ένα ταψί.
  • Κεφτέδες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Πλάθουμε κεφτέδες και τους βάζουμε ανάμεσα στα κρεμμύδια. Προσέχουμε οι κεφτέδες να ακουμπούν στο ταψί, όχι να στέκουν πάνω από τα κρεμμύδια. Γίνονται 14 – 16 κομμάτια. Ραντίζουμε με 1/2 φλιτζάνι νερό και φουρνίζουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και να ροδίσουν οι κεφτέδες.
  • Εν τω μεταξύ, χτυπάμε σ’ ένα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, το σκόρδο, αλατοπίπερο και τις 2 κουταλιές λάδι. Τραβάμε μια στιγμή το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια το μείγμα του γιαουρτιού. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει στην επιφάνεια μια ντελικάτη κρούστα, όχι όμως να σφίξει πολύ το γιαούρτι.

Chef: Δημήτρης Σκαρμούτσος