Νερό: Ζωτικό στοιχείο για το σώμα και το δέρμα!

water_home.jpg

04

Συμβουλές για τους καλοκαιρινούς μήνες

Πιείτε νερό:

• ακόμα και όταν δεν νιώθετε έντονο το αίσθημα της δίψας. Συνήθως αισθανόμαστε ότι διψάμε όταν πλέον ο οργανισμός έχει εξαντλήσει τα αποθέματα του σε υγρά.

• πριν από τα γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε την κατανάλωση περισσότερου φαγητού καθώς επίσης ενυδατώνετε το πεπτικό σας σύστημα με αποτέλεσμα να μπορεί να επιτελέσει καλύτερα την διαδικασία πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

• όταν έχετε έντονη δραστηριότητα. Όταν γυμνάσετε το σώμα χάνει περισσότερα υγρά μέσω του ιδρώτα. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού για να προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεστε περισσότερα υγρά για να αντεπεξέλθετε σε μια έντονη φυσική δραστηριότητα.

Ακόμα και αν δεν νιώθετε ότι μπορείτε να φτάσετε τις ημερήσιες συστάσεις σε νερό, επενδύστε σε άλλες μορφές υγρών όπως το γάλα με χαμηλά λιπαρά, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών ιδιαίτερα αυτών που είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Φρούτα όπως το ρόδι, το, μάνγκο, ο ανανάς, τα βερίκοκα, το καρπούζι, περιέχουν αρκετό νερό και βιταμίνες που ενισχύουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος.

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αφού οδηγούν σε μεγαλύτερες απώλειες υγρών.

Μειώστε την κατανάλωση προϊόντων με νάτριο και ζάχαρη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα αναψυκτικά τύπου cola καθώς και energy drinks που περιέχουν ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες.

Βιβλιογραφία

Boschmann M, Steiniger J, Franke G, Birkenfeld AL, Luft FC, Jordan J: Water drinking induces thermogenesis through osmosensitive mechanisms. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 92: 3334–3337, 2007.

Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes: Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Released: February 11, 2004.

Williams S et al. Effect of fluid intake on skin physiology: distinct differences between drinking mineral water and tap water. Int J Cosmet Sci. 2007 Apr;29(2):131-8.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος