Νερό: Ζωτικό στοιχείο για το σώμα και το δέρμα!

water_home.jpg

02

Ενυδάτωση του δέρματος

Δεδομένου ότι το δέρμα μας υποφέρει το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης έκθεσης της επιδερμίδας στις ακτίνες του ηλίου, θα πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε για να το προστατέψετε.

Η ενυδάτωση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που προσδίδει την πλαστικότητα στο ανθρώπινο δέρμα. Η κατανομή του νερού δεν είναι ομοιόμορφη σε όλο το πάχος του δέρματος. Η συγκέντρωσή του είναι πολύ υψηλότερη στο ιδίως δέρμα όπου αποτελεί το 80% του βάρους του και λιγότερο στην κεράτινη στιβάδα, μόλις το 13% του βάρους της οποίας αποτελείται από νερό. Όταν το ποσοστό αυτό μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% το δέρμα αφυδατώνεται και γίνεται ξερό, η επιδερμίδα χάνει την λεία της όψη και γίνεται θαμπή.

Αυτή ή κατανομή του νερού στις στιβάδες του δέρματος διατηρείται σε δυναμική ισορροπία με τη συνεχή μετακίνηση μεγάλου μέρους του νερού του σώματος από το βάθος προς την επιφάνεια του δέρματος όπου τελικά και εξατμίζεται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι θα πρέπει να αναπληρώνεται το νερό που χάνεται θα πρέπει να αναπληρώνεται άμεσα ώστε να υπάρχει ισορροπία στις στιβάδες του δέρματος και να διατηρείται η ελαστικότητα του.

Ένα άλλο τμήμα της κυτταρικής μεμβράνης είναι το κολλαγόνο.Το κολλαγόνο είναι ο συνδετικός ιστός στον οποίο οφείλονται η ζωντάνια και η σφριγηλότατα του κυττάρου καταστρέφονται εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας.Η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη που συμβάλλει στην αναγέννηση του κολλαγόνου μέσω δύο αμινοξέων, της προλίνης και της λυσίνης.

Συνεπώς, αν θέλουμε να προστατέψουμε την επιδερμίδα το καλοκαίρι, εκτός από την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγρών, θα πρέπει να αυξήσουμε και την καθημερινή πρόσληψη των πηγών βιταμίνης C. Τα καλοκαιρινά φρούτα όπως το πεπόνι, το βερίκοκο, το σπανάκι, το καρπούζι, το ροδάκινο, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το ακτινίδιο αποτελούν ιδανική επιλογή..