Τα “Top” ψέματα που λέμε στον εαυτό μας και επιβαρύνουν την υγεία μας!

toppsemata_04.jpg

 06

6. Δεν έχω την πολυτέλεια να τρώω υγιεινά.

Ισχύει, σε έναν βαθμό. Όντως, τα περισσότερα τρόφιμα που είναι υγιεινά κοστίζουν. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση ορισμένων ψαριών που δύσκολα μπορούν να αλιευθούν στις Ελληνικές θάλασσες όπως για παράδειγμα, ο φρέσκος σολομός. Επίσης, αυτή η άποψη έχει εδραιωθεί από τότε που τα εστιατόρια τύπου fast food έχουν ενσωματώσει στο menu τους φαγητά με πολύ χαμηλή θρεπτική αξία και χαμηλό κόστος αγοράς και παρασκευής. Έτσι, σε κάποιον φαίνεται πολύ πιο εύκολο και οικονομικό να «επενδύσει» σε ένα burger ή ένα κομμάτι pizza που είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και να χορτάσει, από το να ψωνίσει στο super market και να ετοιμάσει το φαγητό του μόνος του. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση που θέλει την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων οικονομικά δυσβάστακτη και να αυξάνει τον προϋπολογισμό, το κόστος αγοράς ορισμένων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά είναι πολύ μικρότερο από αυτό που νομίζετε. Ένας εύκολος τρόπος για να αυξηθεί η οικονομική προσιτότητα των υγιεινών τροφίμων είναι να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους. Σύμφωνα με μια έκθεση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η αγορά φρούτων και λαχανικών είναι πιο προσιτές από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Οι καταναλωτές είναι αυτοί που δεν επενδύουν σωστά τα χρήματά τους στα τρόφιμα. Στις ΗΠΑ η μέση τιμή για τα νωπά φρούτα και λαχανικά που συνιστώνται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων είναι 2,18 δολάρια ανά άτομο. Η μελέτη της USDA διαπίστωσε ότι τα λιγότερο ακριβά φρούτα είναι το καρπούζι, οι μπανάνες, τα μήλα, τα αχλάδια, ο ανανάς και τα ροδάκινα. Το φθηνότερα λαχανικά ήταν οι πατάτες, το μαρούλι, η μελιτζάνα, τα χόρτα, τα σκουός και τα καρότα. Παρόμοια είναι και τα τρόφιμα που συναντάμε σε πιο οικονομικές τιμές στην Ελλάδα. Πόσο ακριβά μπορεί να μας στοιχίσει μια σαλάτα με μαρούλι, καρότο, αγγούρι, λεμόνι και ελαιόλαδο; Από μια άποψη είμαστε προνομιούχοι καθώς ζούμε σε μια χώρα της Μεσογείου που καλλιεργείτε πληθώρα λαχανικών που μπορούμε να καταναλώσουμε άμεσα και φρέσκα. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια λίστα τροφίμων με τα τρόφιμα που ουσιαστικά έχουμε ανάγκη, ενσωματώσουμε σε αυτή πολλά φρούτα και λαχανικά, ένα κιλό κοτόπουλο, ένα πακέτο όσπρια, ένα κιλό ψωμί ολικής άλεσης και πιο σπάνια μια φορά κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι επίσης μια οικονομική επιλογή. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, τα κατεψυγμένα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία από τα αντίστοιχα φρέσκα προϊόντα. Αυτό οφείλεται στον τρόπο επεξεργασίας και αποθήκευσης των φρέσκων τροφίμων. Αν για παράδειγμα κόψετε σε μικρά κομμάτια τις κόκκινες πιπεριές σας και τις αποθηκεύσετε κατευθείαν στην κατάψυξη καταφέρνετε να διατηρήσετε ένα μεγάλο ποσοστό της βιταμίνης C της πιπεριάς. Αν τις αφήσετε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες ένα ποσοστό της βιταμίνης C θα χαθεί με την διαρκή επαφή του με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Συνήθως τα κατεψυγμένα τρόφιμα που συναντάμε πλέον στο εμπόριο έχουν καταψυχθεί αμέσως για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους για περισσότερο καιρό.

Βιβλιογραφία

Block J P et al. Consumers’ estimation of calorie content at fast food restaurants: cross sectional observational study. BMJ 2013;346:f2907.

Donnelly J E., et al. Aerobic exercise alone results in clinically significant weight loss for men and women: Midwest Exercise Trial-2. Obesity (Silver Spring) Mar 2013;21(3):219-228.

Hunter G R., et al. Exercise training prevents regain of visceral fat for 1-year following weight loss. Obesity (Silver Spring) Apr 2010;18(4):690-695.

Qi L., Cho YA. Gene-environment interaction and obesity. Nutr Rev. 2008 Dec;66(12):684-94.

Silveira H., et al. Physical Exercise and Clinically Depressed Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. Neuropsychobiology 2013;67:61–68.

Trivedi MH et al. Exercise as an augmentation treatment for nonremitted major depressive disorder: a randomized, parallel dose comparison. J Clin Psychiatry. 2011 May;72(5):677-84.

USDA. Are Healthy Foods Really More Expensive? It Depends on How You Measure the Price. Economic Research Service. May 2012.

USDA. Stewart H., et al. How Much Do Fruits and Vegetables Cost? Economic Research Service. Feb 2011.

Walley AJ, Asher JE, Froguel P. The genetic contribution to non-syndromic human obesity. Nat Rev Genet. 2009; 10:431–42.

Wansink B et al. “Is Obesity Caused by Calorie Underestimation? A Psychophysical Model of Fast–Food Meal Size Estimation,” Journal of Marketing Research, 2007; 44:1 (February), 84–99.

 

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος