Τρώτε μόνο ένα γεύμα την ημέρα και σας αρκεί; Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία σας;

enageyma_03.jpg

Αρκετές επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις των διαιτολόγων γίνονται γύρω από την μεθοδολογία που μπορεί εύκολα να μας εξασφαλίσει την επιθυμητή απώλεια βάρους. Το σίγουρο είναι ότι η πρόσληψη των θερμίδων που απαιτείται από κάθε οργανισμό θα πρέπει να παραμένει σταθερή και να είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές μας ανάγκες.

Έστω ότι το ποσό των θερμίδων που χρειαζόμαστε καθορίζεται εύκολα. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο ο οργανισμός μπορεί να το χρησιμοποιήσει σωστά.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αποδίδουν πολλαπλά οφέλη, από την διατήρηση και απώλεια βάρους έως την καλύτερη εγκεφαλική και μεταβολική λειτουργία.

Ανταπάντηση στην ερώτηση αν ο καλύτερος τρόπος για την απώλεια βάρους είναι τα συχνά, μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έρχεται να δώσει νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της «Society of Endocrinology».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι είναι πιο σημαντικό, για κάποιον που θέλει να χάσει κιλά, να προσέχει τις συνολικές θερμίδες που παίρνει από τα γεύματά του καθημερινά, παρά να εφησυχάζει, επειδή φροντίζει να «σπάει» τις θερμίδες που παίρνει σε πολλά, μικρά γεύματα.

Τα αποτελέσματα από την παρακολούθηση 24 γυναικών, οι οποίες έτρωγαν είτε δύο, είτε πέντε γεύματα καθημερινά, έδειξαν ότι ο αριθμός των γευμάτων δεν έπαιζε κανένα ρόλο στο πόσες θερμίδες έκαιγαν στη διάρκεια του 24ώρου. Συγκεκριμένα, είτε έτρωγαν δύο «γεμάτα» γεύματα, είτε πέντε μικρότερα, στο τέλος της ημέρας έκαιγαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Ωστόσο, οι έρευνα κινήθηκε σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και τα άτομα που πήραν μέρος σε αυτήν βρίσκονταν συνεχώς κάτω έναν θερμιδικό έλεγχο. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε ακριβής θερμιδική καταμέτρηση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μόνα τους ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι αυτή που τελικά επηρεάζει το βάρος μας, γιατί οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν ανεπιφύλακτα τα μικρά και συχνά γεύματα;

Έρευνες επισημαίνουν ότι τα άτομα που αποφύγουν ολόκληρα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως καταλήγουν να τρώνε λαίμαργα μεγάλα γεύματα το βράδυ.

Η στρατηγική του ενός γεύματος την ημέρα δεν αποτελεί την ιδανική μέθοδο για την απώλεια του βάρους μας και κάνει ακόμη πιο δύσκολη της διατήρησή του. Αρχικά, σκεφτείτε ότι δεν μπορείτε από μόνοι σας εύκολα να υπολογίσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε με ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής. Την μια ημέρα μπορεί να έχετε μικρότερη όρεξη λόγω κούρασης, άγχους και άλλων εξωγενών παραγόντων και την επόμενη να υπερπηδήσετε το ποσό των θερμίδων που αναλογεί στο σώμα σας για ολόκληρη την ημέρα. Έτσι, όταν δεν υπάρχει ακριβής αριθμός θερμίδων που λαμβάνονται καθημερινά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να επιτευχθεί και απώλεια βάρους.

Πως μπορεί να επηρεάσει η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος σε βάθος χρόνου την υγεία μας;