Υπέρβαρος και «fit» ή αδύνατος και «unhealthy»;

yperbaroskaifit_fit.jpg

Η παχυσαρκία είναι μια επιδημία που πλήττει κυρίως τις ΗΠΑ αλλά και πολλές ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε συνεργασία με επιστήμονες Υγείας προσπαθούν να εφαρμόσουν προγράμματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης του πληθυσμού σχετικά με τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή.

Την περασμένη εβδομάδα το C.D.C (Child Development Center) κυκλοφόρησε τα νέα ποσοστά παχυσαρκίας των ΗΠΑ τα οποία φαίνεται να έχουν πέσει δραματικά σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών, ενώ τα ποσοστά συνολικής παχυσαρκίας παραμένουν σταθερά. Η εικόνα αυτή θα έπρεπε να χαροποιεί τους επιστήμονες καθώς η διατροφική παρέμβαση και επιμόρφωση του πληθυσμού απέδωσε καρπούς. Τα ποσοστά ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία αναμένονται χαμηλότερα μέσα στα επόμενα χρόνια και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξίσου θα μειωθεί.

Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal έδειξε ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο σε σχέση με όσους βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων βάρους, αλλά εξαρτάται από τις καθημερινές τους συνήθειες. Αναλύοντας, τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβανόμαστε ότι το βάρος και το ύψος ενός ατόμου που επηρεάζουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος του, δεν είναι αξιόπιστος δείκτης παχυσαρκίας.